Вести


Конференција судских преводилаца и тумача Србије са регионалним учешћем

Нови Сад , 24. септембар 2016.
-A A +AКонференција судских преводилаца и тумача Србије са регионалним учешћем.

Нови Сад , 24. септембар 2016. .

Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, отворио је прву Конференцију судских преводилаца и тумача Србије са регионалним учешћем, која се одржала у великој сали Скупштине АП Војводине.

У свом поздравном говору, покрајински секретар је напоменуо да има три важна разлога за одржавање конференције баш на овом месту: „Прво, налазимо се у Скупштини Аутономне покрајине Војводине, у којој се све седнице симултано преводе на језике у службеној употреби у покрајинским органима управе. Даље, секретаријат који водим има одељење за преводилачке послове, које писмено и усмено преводи на језике у службеној употреби – мађарски, словачки, румунски, русински и хрватски језик, а имамо и преводиоце за енглески језик. На крају, не мање важан податак јесте да је исти секретаријат надлежан за постављање, разрешавање и вођење регистра сталних судских тумача за подручје виших судова на територији АП Војводине.“

На дводневној конференцији сагледале су се околности у којима раде судски преводиоци и тумачи у региону, са каквим се проблемима сусрећу и како их решавају, нарочито у духу приближавања или уласка у ЕУ. На овој конференцији поред Иване Нинчић, консултанта за реформу правосудних професија на пројекту у Сектору за европске интеграције и међународне пројекте у Министарству правде Републике Србије, говорили су и гости предавачи из Словеније, Босне и Херцеговине (Бања Лука), Македоније и Хрватске. Поред њих били су присутни и струковна удружења, те надлежне институције које уређују и учествују у раду правосудне делатности. Овај догађај – с циљем креирања платформе за међурегионалну сарадњу и размену примера добре праксе у преводилачком раду – значајан је јер је по први пут окупио представнике струке и представнике оних институција који њено деловање уређују.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs