Вести


Корак даље у сарадњи са Белорусијом

Нови Сад , 14. септембар 2016.
-A A +AКорак даље у сарадњи са Белорусијом .

Нови Сад , 14. септембар 2016. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић разговарао је данас са делегацијом министарства пољопривреде Белорусије, која је током своје званичне посете нашој земљи посетила и Институт за ратарство и повртарство у Новом Саду.

Покрајински секретар је поздрављајући делегацију рекао да Србија и Белорусија свакако могу и морају додатно унапредити трговинску размену, а да Војводина кроз сарадњу са одговарајућим регионима Републике Белорусије у томе може значајно помоћи. Секретар је као пример добре сарадње навео пример фабрике трактора „Беларус“, која у својим погонима запошљава на десетине радника у Новом Саду, као и искуства на пољу извоза српских акумулатора у Белорусију. „Поред сарадње у области пољопривредне механизације, белоруским регионима Војводина може понудити квалитетну семенску производњу. Семена која производи наш Институт за ратарство и повртарство су плод озбиљног научног приступа, преданог рада и константног усавршавања а Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство ће свим својим капацитетима учествовати у размени робе и знања“, рекао је секретар Радојевић и позвао госте да се заједнички организује више студијских посета, заједничких конференција научног типа, али и мешовитих српско-белоруских бизнис форума, где би стручњаци са овог и других института, професори са новосадског Пољопривредног и других факултета, као и овдашњи успешни привредници, могли да са својим белоруским колегама размене искуства, знања, упореде достигнућа и склопе одржива партнерства.

Делегација Белорусије током боравка у Србији учествује у трећем заседању Српско-белоруске радне групе за сарадњу у области пољопривреде и прехрамбене индустрије, а предводи је заменик белоруског министра пољопривреде и прехране, Владимир Гракун. Чланови делегације обишли су данас огледна поља Института за ратарство и повртарство, дорадни и дистрибутивни центар Института, и присуствовали презентацијама које су припремила одељења ове институције: одељење за кукуруз, сунцокрет, повртарство и крмно биље. Владимир Гракун је рекао да постоји простор за рад на повећању робне размене, и исказао посебно интересовање за семенарство, као и за пољопривредне културе важне за прехрану стоке. Амбасадор Републике у Србији Белорусије Владимир Чушев изразио је задовољство радом српско-белоруске радне групе у области пољопривреде и најавио проширење сарадње и у другим областима, у саобраћају, трговини, култури.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs