Вести


Кристини Гребенар уручена награда Спомен –збирке Павла Бељанског

Нови Сад , 12. децембар 2015.
-A A +AКристини Гребенар уручена награда Спомен –збирке Павла Бељанског.

Нови Сад , 12. децембар 2015. .

У Спомен-збирци Павла Бељанског, данас је одржана 48. церемонија проглашења и доделе награде Спомен-збирке, када су додељене и захвалнице појединцима и институцијама за подршку у реализацији пројеката ове институције културе. Током свечаности, покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић примио је у име ресорног секретаријата захвалницу за реализацију програма Спомен-збирке у 2015. години. Захвалнице су уручене и представницима Галерије Матице српске, Ротари клубу Нови Сад, Народном Музеју у Београду, Музеју примењене уметности у Београду, Музеју града Новог Сада и многим другим институцијама и појединцима.

Награда Спомен- збирке Павле Бељански за најбољи дипломски рад из области националне историје уметности ове године је припала Кристини Гребенар, за дипломски рад из историје уметности „Музеји и публика“. Гребенар је у научно-истраживачком раду, на искуствима Центра за визуелну културу Музеја савремене уметности у Београду обухватила развој и однос музејских поставки и кустоса у интеракцији са публиком, који је обухватио период од 1965. године до данас.

У име Спомен – збирке Павле Бељански обратила се управница проф. др Јасна Јованов, која је упутила речи захвалности свима, који су и ове године пружили велику подршку да се реализује неколико важних пројеката.

„Ове године смо на један посебан начин обележили 50 година од смрти господина Павла Бељанског“ рекла је у уводном излагању др Јованов и прецизирала да „ је са тим у вези организована и велика изложба Павла Бељанског у Кући легата у Београду, где су концепција поставке и изложени радови публици приближили живот и рад нашег колекционара и дипломате. У плану нам је да током 2016. године ова изложба се организује и у неколико других градова Србије, где је он рођен, а потом и где је живео. У договору са наследницима, породицом господина Бељанског 2011. године колекција је приказана у Београду, где ју је посетило око 13.000 људи, а ове године направили смо искорак и поставка је однета у Умјетнички павиљон у Загреб, да би код нас стигла изложба „Мирослав Краљевић и следбеници“, која нас овде окружује и која представља избор од 68 радова и 11 уметника хрватске модерне у правом светлу“ закључила је уочи уручивања захвалница Јасна Јованов.


Извор: ПС за културу и јавно информисање

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs