Вести


Мариника Тепић: 185 милиона динара за школе и школски спорт у АПВ у последњих годину и по дана

Нови Сад , 16. јун 2015.
-A A +AМариника Тепић: 185 милиона динара за школе и школски спорт у АПВ у последњих годину и по дана.

Нови Сад , 16. јун 2015. .

Откако је усвојена Стратегија развоја школског спорта у АП Војводини, свим подигнутим рукама посланика Скупштине АП Војводине, Покрајински секретаријат за спорт и омладину непрестано улаже у школски спорт и додатне програме како основних, тако и средњих војвођанских школа и то не само када је реч о спорту, него и у делу који се тиче промоције здравих стилова живота код младих уопште. На данашњој конференцији за новинаре одржаној у Покрајинској влади, покрајинска секретарка за спорт и омладину Мариника Тепић представила је извештај о спровођењу ове Стратегије, јединствене у читавој земљи.
„Покрајински секретаријат за спорт и омладину је током читаве прошле године, а и од почетка ове године, посвећено радио на спровођењу Стратегије школског спорта у АП Војводини и Акционом плану који је прати. У овом периоду, успели смо да ревитализујемо Спортску олимпијаду школске омладине Војводине, урадимо свеобухватну анализу спортских објеката у војвођанским основним школама, покренемо програм „Активне школе“ и „Спорт плус“, али и да примат финансирања, како у спорту, тако и омладинском сектору, потпуно усмеримо на основне и средње школе у Војводини. У оквиру програма „Активне школе“, који има за циљ промоцију физичке културе и здравих стилова живота међу нашим најмлађима, ове године акредитовали смо 8 школа у Војводини, а надамо се да ће тај број у следећој години повећати.
Стратегијом смо покренули и програм „Спорт плус“ са циљем да нашој деци у школама представимо и понудимо и нове спортове и дисциплине, па је тако у оквиру њега одржано и покрајинско првенство у атлетици за ученике од првог до шестог разреда, а и стручно саветовање на Факултету за спорт и физичко васпитање на тему увођења ритмичке гимнастике у школски програм,“ рекла је Мариника Тепић.
Секретарка Тепић посебно је истакла и анализу стања спортских објеката у основним школама која је спроведена, а добијени подаци показали су незавидну слику.
„Спровели смо свеобухватну анализу стања спортских објеката у основним школама. Од 580 основних школа, на наш упитник је одговорило 93% школа, што је веома репрезентативан узорак. Тако смо дошли до врло узнемирујућих података, а то је да у Војводини 110 школа уопште нема фискултурну салу, а да ни једна школа не испуњава актуелне стандарде који су потребни за спровођење физичког васпитања, то се углавном односи на безбедност сала и на опремљеност реквизитима који су неопходни за правилно извођење овог предмета. Ресорни секретаријат је, из овог разлога, у последњих годину и по дана уложио преко 185 милиона динара у опремање, санацију, адаптацију школских сала, као и у додатне програме разних секција и осталих учионица које су намењене раду са ђацима.“
Недавно завршени конкурс Покрајинског секретаријата за спорт и омладину „Активни распуст“ такође је део Стратегије развоја школског спорта у АП Војводини, па је овом приликом секретарка Тепић, саопштила и резултате овог конкурса.
„Активни распуст расписан је по трећи пут ове године, пријављене су биле 132 школе, од којих су, са 10.000.000 динара, подржане 54 школе, које ће током летњег распуста својим ђацима понудити квалитетне садржаје, од спортских игара, преко еколошких радионица, уметничких, извиђачких, па све до едукативних излета и обилазака“, рекла је покрајинска секретарка Мариника Тепић.


Извор: ПС за спорт и омладину

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs