Вести


Милићевић са ЕБРД: Настављамо сарадњу на новим пројектима у области наводњавања

Нови Сад , 19. новембар 2019.
-A A +AМилићевић са ЕБРД: Настављамо сарадњу на новим пројектима у области наводњавања .

Нови Сад , 19. новембар 2019. .

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић састао се данас са делегацијом Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), коју је предводила Жужана Харгитаи, регионална директорка за Западни Балкан.

На састанку је разговарано о досадашњој реализацији и наставку сарадње на партнерском пројекту у области унапређења мера енергетске ефикасности у јавним зградама у АП Војводини. Било је речи и о сарадњи у области изградње нове и рехабилитацији постојеће инфраструктуре за наводњавање.

Милићевић је оценио да је у протеклом периоду сарадња Покрајинске владе и ЕБРД била на изузетно високом нивоу.

„Пројекат енергетске ефикасности у јавним зградама у Војводини тече задовољавајућом динамиком. До сада је урађена пилот-студија на 80 објеката од укупно 3.000 колико их има у Војводини“, изјавио је потпредседник Милићевић. Он је додао да анализе показују да би уштеде реализацијом ових пројеката биле око 60 одсто у односу на досадашње трошкове загревања и расвете тих објеката, а ти трошкови се плаћају из буџета. То осим уштеда значи и смањење емисије угљен-диоксида, јер ти објекти за грејање углавном користе угаљ и лож-уље.

Жужана Харгитаи је истакла да ће до краја године бити готова детаљнија студија усмерена на пет до шест јавних објеката. „Добра вест је да у 2020. години можемо да понудимо кредитни аранжман за реализацију прве фазе посла, као и бесповратна средства у износу од пола милиона евра“, казала је она и додала да ће ове инвестиције донети уштеду енергије и уштеду новца у буџету Покрајине.

Милићевић је навео да је огроман посао да се свих три хиљаде објеката учини енергетски ефикасним, што ће сигурно трајати читав низ година, али изискује и велика финансијска средства. Он је захвалио ЕБРД на бесповратним средствима у износу од 100.000 евра за израду пилот-пројекта енергетске ефикасности јавних зграда у Војводини.

Потпредседник Милићевић и Харгитаијева разговарали су и о могућим улагањима у водопривредни систем у Војводини, кроз даљу реконструкцију каналске мреже, улагања у акумулациона језера за наводњавање, као и електрификацију поља.

„Данас се у Војводини наводњава између четири и пет одсто обрадивих површина, што је свакако недовољно. Имајући у виду и климатске промене, потребно је да брзо и ефикасно реагујемо и да површине под системима за наводњавање значајно увећамо у наредним годинама“, казао је Милићевић и додао да би ова улагања створила базу за више хектара под системима за наводњавање, а тиме и боље услове за пољопривреднике, њихов већи профит и веће пуњење буџета.

Данашњем састанку у Покрајинској влади присуствовали су покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић и директор ЈВП „Воде Војводине“ Славко Врнџић.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs