Вести


Милићевић: У Србији и АП Војводини добра клима за улагање

Нови Сад , 03. септембар 2019.
-A A +AМилићевић: У Србији и АП Војводини добра клима за улагање.

Нови Сад , 03. септембар 2019. .

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић отворио је данас конференцију „Инвестирајте у Војводини“ (Invest in Vojvodina), на којој су представницима амбасада, привредних комора из иностранства и другим учесницима из земље и иностранства предствљени инвестициони потенцијали у АП Војводини.

„Свеукупно, у Србији и Војводини је последњих неколико година добра клима за улагање. То говоре бројке и резултати који се постижу, па је тако прошле године забележен раст бруто домаћег производа од 4,5 одсто, што је највише у претходној декади. Да смо на добром путу за привлачење инвестиција, говори и податак да је Financial Times Србију прогласио за дестинацију број један за стране директне инвестиције у 2018. години“, нагласио је овом приликом потпредседник Милићевић и навео да је заиста створена добра клима за улагање говори и то што наше компаније добро послују, расту и спољнотрговинска размена, индустријска производња, сектор услуга, туризам.

Милићевић је истакао да су у протекле три и по године, колико делује ова Покрајинска влада, направљени озбиљни искораци у стварању инвестиционог амбијента у Војводини. Како је истакао, формирана је Развојна агенција Војводине која својим подстицајним мерама помаже и подстиче инвестирање како домаћих, тако и страних инвеститора. Те мере, како је рекао потпредседник Милићевић, подстичу и субвенционишу ново запошљавање или набавку нове опреме, технолошко осавремењавање и дуго.

„Све су то добри сигнали, али ту не смемо стати. Верујем да ће и ова конференција дати одређене одговоре на питања како даље, које мере и кораке и инструменте предузимати да бисмо имали све већи број инвестиција и наставили динамичан привредни раст“, казао је потпредседник Милићевић.

Он је нагласио да се ове године очекује раст до 3,5 процената БДП, те да ће добра година у аграру додатно допринети том расту.

„Бројке у првих шест месеци показују да се позитивни трендови настављају и у прехрамбеној индустрији, где је забележен раст од 8,8 одсто у Војводини. Раст спољнотрговинске размене у овом периоду износи 6,2 милијарде евра, од чега је наш извоз 2,9 милијарди евра и расте по стопи од 8,3 одсто“, нагласио је потпредседник Милићевић и додао да се наша економија опоравила и да расте, те да верује да ће се у садарњи са привредом тај процес још убрзавати.

У име организатора не конференцији су се обратили и председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић и председник „Color Press Group“ Роберт Чобан.

Вучуревић је истакао да мере које се реализују на републичком и покрајинском нивоу, у сарадњи са коморама и другим институцијама, дају веома добре привредне резултате. Да се добро ради говори податак о расту трговинске размене од 10 одсто у првих седам месеци ове године, односно она износи преко 7 милијарди евра од чега је извоз из Војводине 3,5 милијарди евра.

Роберт Чобан је нагласио да је ова конференција окупила све оне који могу да допринесу активнијем повећању страних и домаћих улагања нашу привреду, а на том заједничком задатку су предстваници медија, коморског система, свих нивоа власти, амбасадори и представници привреде.

Конференција „Инвестирајте у Војводини“ одржана је у виду три панела - амбасадорски, који је окупио амбасадоре из региона и шире који су разменили искуства и изнели примере позитивне праксе, затим коморски и панел посвећен циркуларној економији.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs