Вести


Милошевић: Кукасти крст на Филозофском факултету шаље поруку која дубоко вређа све који верују у цивилизацијске вредности толеранције и различитости

Нови Сад , 11. децембар 2019.
-A A +AМилошевић: Кукасти крст на Филозофском факултету шаље поруку која дубоко вређа све који верују у цивилизацијске вредности толеранције и различитости.

Нови Сад , 11. децембар 2019. .

Графит са кукастим крстом нашао се на фасади Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, а по пријави комуналне инспекције, радници Јавног предузећа „Градско зеленило“ јутрос су га прекречили. Тим поводом, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић изјавио је да кукасти крст на Филозофском факултету шаље поруку која дубоко вређа све који размишљају да су цивилизацијске вредности у толеранцији, суживоту и различитости.

„Кукастом крсту, који представља поруку фашизма, није место на нашем Универзитету и Филозофском факултету. Ово је дрски покушај да се наметне једна тема која је увек била страна и Универзитету и свима нама који живимо у Војводини и који имамо свеже сећање на продукте фашизма“, нагласио је Милошевић и додао да овај симбол лако може прерасти у вербално, али и физичко насиље.
Покрајински секретар истакао је да данас поручујемо у име академске заједнице, студената, одговорних у Граду, Покрајини и Републици, да ово нису поруке вредносног система, већ поруке које га разарају. Он се осврнуо и на све чешћу злоупотребу Универзитета у политичке сврхе.

„Није добро да вређамо студенте и професоре и да намећемо идеје које имају приземан карактер. Било би добро да се уздржимо, не зато што је то законом утврђена норма, него зато што је то, пре свега, етичко понашање у оквиру Универзитета, на коме се негује различитост и право на различитост, а не једно политикантско груписање и покушај да се поистоветимо са неком, неретко и примитивном идејом“, закључио је секретар Милошевић.

Када је реч о предузимању даљих корака у вези са откривањем починилаца, секретар Милошевић је изразио уверење да ће полиција и други органи предузети све да се овакви догађаји више не понове.


Извор: ПС за високо образовање и научноистраживачку делатност

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs