Вести


Милошевић отворио девету по реду манифестацију „Ноћ истраживача“

Нови Сад , 28. септембар 2018.
-A A +AМилошевић отворио девету по реду манифестацију „Ноћ истраживача“.

Нови Сад , 28. септембар 2018. .

Девета по реду „Ноћ истраживача“, отворена је данас у Новом Саду и у још 26 градова широм Србије. Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић отворио је манифестацију у Новом Саду у Тржном центру БИГ и тим поводом je истакао улогу младих, јер су према његовим речима, управо млади људи ти који показују да је Нови Сад град културе и престоница младости, који својим иновацијама и футуристичком визијом показују зашто је Ноћ истраживача, као манифестација, први пут у Србији одржана баш у Новом Саду.

„Бити у друштву неколико стотина градова у Европи показује да имамо тај сензибилитет према новом и према културном стваралаштву. Ово је симболично „Ноћ истраживача“, али праве звездице су заправо млади људи, који нам осветљавају пут и сигуран сам да ћемо и наредних година имати велики број оних који показују колико су не само талентовани, него и посвећени стваралаштву и креирању неке лепше и иновативне будућности“, рекао је Милошевић.

Пројекат „Ноћ истраживача“ покренут је 2005. године и замишљен је као једнодневна манифестација која се одржава истовремено у целој Европи. Нови Сад се прикључио 2010. и постао један од 250 градова у Европи у коме је одржана ова манифестација, и то у организацији Факултета техничких наука, а касније и Природно-математичког факултета.

Посетиоци манифестације имају јединствену прилику да се упознају са истраживачима, да са њима разговарају и сазнају шта они заиста чине за друштво, на један интерактиван начин. Велики број експеримената, научно-популаризованих предавања, активности за децу, посета истраживачким лабораторијама, научних квизова, игара, такмичења са истраживачима, је оно у чему посетиоци могу да уживају.

Тема програма овогодишње манифестације, који ће бити представљен у оквиру ReConNeCt пројекта у Новом Саду, Зрењанину, Суботици, Инђији, Кикинди, Бечеју и Шапцу, биће везе – веза науке и свакодневног живота људи, науке и привреде, повезивање уређаја, људи са уређајима, међу људима, са посебним освртом на интер и мултидисциплинарна истраживања.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs