Вести


Мировић: Благо из кошнице је изложба - прича о трајању српског народа

Нови Сад , 10. мај 2017.
-A A +AМировић: Благо из кошнице је изложба - прича о трајању српског народа.

Нови Сад , 10. мај 2017. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је вечерас у Музеју Војводине у Новом Саду отворио изложбу „Благо из кошнице – Од Музеја Матице српске до Музеја Војводине (1847-1947-2017)“, рекао је да је ова изложба, пре свега, прича о трајању једног народа, упркос искушењима кроз која је у историји пролазио. Овом изложбом Музеј Војводине, по први пут, јавности представља предмете из својих збирки, наслеђене из некадашњег Музеја Матице српске.

Након оснивања Матице српске у Пешти, у редовима родољубиве српске интелигенције, 1847. године родила се идеја о оснивању Српске народне збирке, или Музеума „где ће се чувати све старине и знаменитости“. Жеља оснивача била је да Музеум постане „огледало живота нашег народа у крајевима у којима он живи“. Од тада су се у Матици перманентно прикупљали историјски, етнолошки и археолошки предмети од којих су се временом створиле богате и значајне збирке. Збирка је прерасла у Музеј Матице српске, који је свечано отворен 9. јула 1933. године. Издвајањем дела материјала из Музеја Матице српске 30. маја 1947. године основан је Војвођански музеј.

Мировић је указао да је српски народ успео да се спаси, пре свега, културом и тако претраје то тешко време, да је управо Матица српска камен темељац нашег идентитета и трајања, и упитао се шта би било данас са нама, да није било ове институције и умних и роду оданих Срба које је окупљала. Указао је на оно најважније и најлепше, а то је да је најзад благо из кошнице Српске народне збирке пред нама, у нашем Музеју Војводине да сведочи о томе какви смо били и какви треба да будемо.

О значају Српске народне збирке, која овом изложбом обележава 170. годишњицу, говорили су и в.д. директора Музеја Војводине др Драго Његован, као и рецензенти изложбе и каталога: професор др Драган Станић, председник Матице српске и др Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs