Вести


Мировић: Главни задатак Развојне агенције ће бити да се граде нове фабрике у Војводини

Нови Сад , 12. мај 2017.
-A A +AМировић: Главни задатак Развојне агенције ће бити да се граде нове фабрике у Војводини.

Нови Сад , 12. мај 2017. .

У присуству званица из јавног, привредног и политичког живота и дипломатског кора, посебно представника домаћих и страних компанија и њихових пословних удружења, председник Покрајинске владе Игор Мировић представио је Развојну агенцију Војводине (РАВ), чији је рад званично почео данас и поручио да је ова нова институција један од кључних алата економског просперитета у Војводини.

Обраћајући се присутним гостима вечерас на промоцији РАВ-а која је одржана у Покрајинској влади, Мировић је истакао да је оснивање једне овакве агенције, која има за циљ да привлачи и стране и домаће инвестиције и да подстиче отварање нових фабрика и нових радних места на територији Војводине, део нове економске политике која се од 2012. године успешно води у Републици Србији.

Председник Покрајинске владе је изразио уверење да је постављен систем рада од неколико сегмената који гарантује ефикасност РАВ-а у давању подстицаја: од темељне анализе економских потенцијала у свим општинама, преко приближавања тих потенцијала потенцијалним улагачима, до стварања свих услова да инвестирају управо у Војводини.

„Ако би, поред темељности, овде требало издвојити још неке кључне речи, онда су то иницијатива и агилност. У времену у коме живимо капитала је увек мање од потреба за инвестирањем и њему се једноставно мора прићи. Самим тим је и конкуренција у привлачењу инвеститора изузетно оштра. Она не долази само из земаља у нашем окружењу, већ и из других региона и земаља. Штавише, веома је оштра и конкуренција у привлачењу инвеститора у самој Србији. Сви, једноставно, хоће нове фабрике и нова радна места и сви се боре да себи привуку оне који могу да их отворе. Ми, наравно, желимо да се нове фабрике и нови погони граде у Војводини и то ће бити главни задатак Развојне агенције“, рекао је председник Покрајинске владе и образложио принцип рада РАВ-а, дефинисан одлуком Скупштине Војводине о њеном оснивању.

Цео процес рада Агенције ће надзирати Скупштина РАВ, коју ће чинити чланови Покрајинске владе. Бесповратна подстицајна средства ће, иначе, будућим инвеститорима додељивати покрајински секретаријати. Чиниће то после јавних конкурса, спроведених у складу са Законом о улагањима и правилником. Транспарентност целог овог процеса биће потврђена континуираним подношењем одговарајућих извештаја Скупштини Војводини. Цео тај процес биће тесно координиран и са Развојном агенцијом Србије, Владом Србије и надлежним републичким органима и институцијама.

На крају излагања, Игор Мировић је рекао да ће прва средства за подстицаје нових улагања, око 400 милиона динара, бити обезбеђена када Скупштина Војводине усвоји ребаланс покрајинског који је планиран за јун, док ће већ у буџету АПВ за 2018. годину та средства бити значајно већа и простор за рад РАВ-а у пуном капацитету пуно шири.

Директорка РАВ-а Наташа Павићевић-Бајић са сарадницима представила је функционисање агенције кроз четири сектора.

Сектор за стратешка истраживања, развој и иновациону политику ће истраживати и анализирати пословну климу у Војводини, на основу којих ће се креирати предлог мера подршке за развој привреде, пољопривреде, енергетике, туризма и руралног развоја, са посебним акцентом на иновације и технолошки развој.

Сектор за подршку инвестиција ће давати стручну саветодавну подршку постојећим домаћим и страним инвеститорима, генерисаће нове упите инвеститора, повезиваће домаће са страним компанијама и радити на побољшању квалитета базе добављача, пружаће подршку пословним инкубаторима. Радиће и на подизању капацитета за привлачење нових инвестиција на локалном нивоу, пре свега кроз едукацију локалних самоуправа.

Сектор за међународне и домаће фондове у функцији развоја Војводине ће координисати давање буџетских субвенција на свим нивоима како би се оне што ефикасније користиле, и проналазиће сва расположива финансијска средства из међународних фондова.

Сектор за промоцију ће представљати Војводину домаћој и светској јавности као регион који инвеститорима нуди добру радну снагу, квалитет, сигурност, у који велики светски брендови са разлогом улажу и у њему остају.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs