Вести


Мировић примио председника Националног савета македонске националне мањине

Нови Сад , 31. јануар 2017.
-A A +AМировић примио председника Националног савета македонске националне мањине.

Нови Сад , 31. јануар 2017. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је данас председника Националног савета македонске националне мањине Борчета Величковског, са којим је разговарао о питањима значајним за унапређење положаја македонске мањине, као и других националних мањина у Војводини.

У разговору је оцењено да су у претходних неколико година за македонску мањину, најмлађу по институционалној организованости, остварени искораци у областима културе и информисања, а посебно у областима образовања и употребе језика и писма. Тако је македонски језик у службеној употреби у oпштини Пландиште, као и у насељу Јабука (Град Панчево), у којем се и настава изводи на македонском језику.

Величковски је рекао да је за македонску националну мањину у будућности посебно значајна подршка Покрајине на пољу културе, кроз подршку институцијама које спроводе културну политику, као и подршка издавачкој делатности на македонском језику.

„Заједнички радимо на томе да створимо што боље услове за неговање културе и идентитета свих мањина у Војводини, јер је то наша заједничка вредност“, рекао је Мировић.

Македонска национална мањина током 2017. године обележава седам деценија од насељавања у Војводини. Осим низа манифестација, тај значајан догађај за македонску мањину, биће обележен и подизањем споменика „Мајка Македонија“ у Панчеву, где је и седиште Националног савета Македонаца. У разговору је истакнуто да ће Покрајина подржати подизање споменика.

Мировић је казао да су питања подршке националним мањинама, кроз механизме који ће допринети унапређењу њиховог положаја, сврстана у приоритете у раду Покрајинске владе. Стога су и активности покрајинске администрације усмерене у правцу повећања финансијске подршке националним саветима и институцијама.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs