Вести


Мирослав Васин: Због изузетних резултата и ове године понављамо конкурсе у области туризма

Нови Сад , 04. јул 2014.
-A A +AМирослав Васин: Због изузетних резултата и ове године понављамо конкурсе у области туризма.

Нови Сад , 04. јул 2014. .

Најављујући нови конкурсни циклус финансирања садржаја у области туризма за 2014. годину и сумирајућу прошлогодишње, како је нагласио, изузетне резултате остварене у Војводини у овој привредној грани, покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин је изјавио да Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова сматрају да су кроз своје програме дали мали допринос таквим резултатима.

Према његовим речима, туристичка привреда показала се као профитабилна, и грана привреде у највећој експанзији и у Србији и у Војводини. "О томе говоре подаци: број туриста који су посетили Војводину је за преко 20 посто већи него у 2012. години, број страних туриста је већи чак за 23 посто, док је број ноћења повећан за више од 20 посто. У целој Републици Србији, резултати су такође позитивни, истина у мањим процентима, и стога је јасно колики је допринос Војводина са својим резултатима дала успешности туристичке привреде наше државе", рекао је Мирослав Васин и додао да политика коју је Покрајина водила у туризму није препозната само на нивоу Војводине и Србије, већ и у међународним оквирима. Покрајински секретаријат за привреду прошле године био је добитник значајних међународних признања у области туризма.

Мирослав Васин је подсетио да су се прошлогодишњи програми углавном односили на подизање свести грађана Војводине о томе да је сваки грађанин део туристичке понуде. "Покушали смо да укажемо суграђанима колико је значајан удео сваког од њих у стварању туристичког производа и колико сваки од њих може имати користи од побољшања туристичког производа. Јер, побољшање туристичког производа доводи већи број посетилаца, то доноси значајнији проход, који значи упошљавање свих капацитета одређене туристичке дестинације, почев од оних класичних туристичких, па до трговине, услуга, домаће радиности, еко-занимања и еколошких садржаја. Туризам треба посматрати као привредну грану која доноси корист свима. Свест о томе покушали смо да подигнемо на ниво да свако схвати да његово двориште, кућа и травњак јесте део туристичке понуде и да туристи у Војводини уживају у пределима кроз које пролазе", рекао је Васин и додао да су ти резултати, и поред помака, најслабија карика у туризму Војводине.

"С друге стране, кроз неке друге садржаје, успели смо да туристичку понуду заиста обогатимо. Прошле године организовали смо Дане Војводине у Београду и резултати посете Београђана Војводини након те манифесдтације у потпуности оправдавају идеју да се оваква активност и ове године у више наврата спроведе. Покушаћемо да се туристички представимо и у другим деловима Србије: Крагујевцу и Нишу, на пример, и да позовемо људе из тих крајева да посете Војводину и да виде шта нудимо. Покушаћемо ове године да обогатимо и садржину манифестација које у Војводини приређујемо. Било је низ манифестација, где смо заједно са нашим пријатељима из региона размењивали и приказивали туристичке садржаје и једних и других, како би правили заједничке туристичке програме", рекао је покрајински секретар.

Прошле године у Војводини је одржано више од 1200 манифестација, што је један од крупних успеха, јер неке од њих постају и бренд Војводине. "Ту мислим и на сеоске слава које су постале локалне манифестације које привлаче по неколико хиљада људи, па до највећих, као што су Егзит и бербе грожђа, које окупљају и на стотине хиљада посетилаца", рекао је Васин и најавио још неколико значајних и интересантних манифестација, које ће заинтересовати људе из овог дела Балкана. "Једна од тих идеја да до краја године направимо манифестацију о маслинарству овог региона. Маслина карактерише и Истру и Хрватску и Црну Гору, маслиново уље се и овде много користи, маслина је симбол здравог живота, Медитерана и свега оног што људи овде воле, а у исто време, у односима са Истром, успоставили смо тај ниво комуникације да су Истријани у сваком моменту спремни да било коју војвођанску понуду презентују на својој територији", рекао је покрајински секретар и изразио уверење да ће резултати и у 2014. години у туризму Војводине исто тако бити добри као и прошле године.

Кроз актуелне конкурсе, Покрајински секретаријат за привреду жели да пружи даљи допринос побољшању туристичких резултата. Они су, због добрих ефеката који су очигледни, поновљени и ове године.

"Најконкретније резултате су дали конкурси за капиталне садржаје у туризму, које је Покрајински секретаријат радио са локалним самоуправама у Војводини. То су туристички садржаји од капиталног значаја за те локалне самоуправе, али и за Војводини и Србију. Винска улица у Иригу, Мушки штранд на Палићу, Градски парк у Белој Цркви, реплика неолитског насеља Старчево, Галерија у Ковачици, реконструкција куће Богдана Дунђерског у Бечеју - само су неки од садржаја који су постали доступни туристима, а раније нису постојали", навео је Васин.

Зато је овакав конкурс поновљен и 30 милиона динара бесповратних средстава је усмерено локалним самоуправама у Војводини за суфинансирање пројеката планског уређења туристичких тематских целина. Други конкурс, за чију реализацију је планирано 18 милиона динара, односи се на субвенције за финансирање пројеката приватних предузећа: за изградњу, доградњу, реконстерукцију, инвестиционо одржавање угоститељских објеката у складу са законом, за опремање угоститељских објеката додатним садржајем, који треба туристу да задрже "дан дуже", као и за субвенционисање набавке опреме која може бити у функцији рентирања у угосртитељским објектима. Трећи конкурс од пет милиона динара, намењен је субвенционисању пројеката који се односе на организовање обуке и едукације угоститеља у области привлачења средстава ЕУ фондова, увођење информационих и комуникационих технологија у половање и за унапређење пропагандних активности на повећању рецептицвног туризма у Војводини. Понавља се и четврти конкурс, вредан пет милиона динара, за доделу бесповратних средстава непрофитним организацијама са територији Војводине за њихове активности на одржавању туристичко-привредних манифестација, унапређење пословања кроз набавку добара за пружање додатних садржаја туристима у сврху активног одмора и за спровођење стручног усавршавања запослених у туризму.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs