Вести


Мирослав Васин на обележавању годишњице смрти чувеног српског филозофа, историчара и писца Васе Стајића

Нови Сад , 10. фебруар 2016.
-A A +AМирослав Васин на обележавању годишњице смрти чувеног српског филозофа, историчара и писца Васе Стајића .

Нови Сад , 10. фебруар 2016. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин положио је венац на споменик чувеног српског учењака Васе Стајића. Крај споменика у улици Жарка Зрењанина у Новом Саду, окупили су се представници Покрајинске владе, Војвођанске политиколошке асоцијације, као и представници других организација и грађани који су желели да одају пошту славном филозофу, историчару и писцу.

Васа Стајић је за живота дао велик допринос развоју српске науке и научно-истраживачког рада. Рођен 10. фебруара 1878. у Мокрину, гимназију је похађао у Кикинди, Сремским Карловцима и Сењу. Пропагирао је социјалистичке идеје услед чега је избачен из Карловачке гимназије. Студирао је права и филозофију у Будимпешти, Паризу и Лајпцигу.

Залагао се за социјалистичке идеје и предводио је Реформистички српски национални покрет младе војвођанске интелигенције, а 1922. покреће лист ,,Нова Војводина", а био је уредник и листа ,,Просвета" и ,,Летописа“. Васа Стајић је написао више од 20 књига, од којих су многе оставиле значајан траг, попут ,,Новосадске биографије" и ,,Великокикиндски дистрикт", а аутор је и преко 100 научно-стручних расправа. После другог светског рата изабран је за доживотног председника Матице српске.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs