Вести


Мирослав Васин на обележавању 74. годишњице рације у Жабљу

Нови Сад , 06. јануар 2016.
-A A +AМирослав Васин на обележавању 74. годишњице рације у Жабљу .

Нови Сад , 06. јануар 2016. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова, Мирослав Васин, присуствовао је обележавању 74. годишњице рације у Општини Жабаљ, код Споменика на III рампи и овом приликом положио венац невино страдалим жртвама.

Парастос на данашњем помену служили су чурушки свештеници. Међу присутнима који су се окупили како би одали пошту страдалницима били су представници Меморијалног друштва ,,Рација 1942“, Покрајинске владе, Скупштине АП Војводине, Општине Жабаљ, Месне заједнице Чуруг, Војске Републике Србије и Амбасаде Мађарске у Београду.
Потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин рекао је овом приликом да ових дана, када одајемо почаст жртвама рације које су у великом броју у време хладних јануарских дана страдале од руке злочинаца, оно што улива оптимизам и охрабрује јесте што смо почели да одајемо почаст свим жртвама.

„Без обзира које су националности - жртве су жртве, а злочинци то што јесу. Оно што је охрабрујуће и што би, сигуран сам, желеле и саме жртве, а то је да на овај начин обележавамо сећање на њих, да и у њиховој жртви налазимо начина да се миримо, живимо заједно и заједно славимо и заједно сећамо жртава и свега онога што се овде дешавало кроз историју. И то је Војводина. Војводина само тако може опстати. И ако ишта постоји оптимистичко у оваквим тренуцима, јесте чињеница да последњих година заједно обележавамо, заједно се сећамо и заједно тугујемо у нади да ће то заједништво донети овде на овим просторима бољу будућност“, рекао је Васин.

Рација означава погром извршен над Србима, Јеврејима и Ромима у јужној Бачкој током Другог светског рата. Рација је спроведена у Новом Саду, у насељима Шајкашке - Чуругу, Госпођинцима, Шајкашу, Ђурђеву, Мошорину, Тителу, Локу, Гардиновцима, Вилову, Жабљу, као и у Бечеју, Србобрану и Темерину. Претпоставља се да је укупан број несталих током погрома око 4500.

Рација је спроведена између 4. и 29. јануара 1942, почевши од Шајкашке, да би се наставила у Новом Саду и окончала у Бечеју.


Извор: ПС за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs