Вести


Мирослав Васин на промоцији мапе органске пољопривреде Бачке и Осјечко-барањске жупаније

Нови Сад , 26. јун 2014.
-A A +AМирослав Васин на промоцији мапе органске пољопривреде Бачке и Осјечко-барањске жупаније.

Нови Сад , 26. јун 2014. .

Промоција мапе органске пољопривреде Бачке и Осјечко-барањске жупаније, које су штампане у оквиру једне од активности пројекта ,,Pannonia Organica“ из ИПА програма прекограничне сарадње Србије и Хрватске, који финансира Европска унија, одржана је данас у кафетерији ,,Кафемат“ на платоу испред СПЦ Војводина. Покрајинска влада је од самог почетка подржала овај пројекат, те је на презентацији узео учешће и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, као и учесници на пројекту из Републике Србије и Хрватске. Мапа произвођача органске хране окупља 119 произвођача, који представљају јединствену евиденцију за будућа улагања и извозну политику.

Пројекат ,,Pannonia Organica“ је део ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска – Србија са циљем да се унапреди и поспеши производња у источној Славонији и Бачкој, те створи заједничко тржиште за пласман органски узгајаних производа, превасходно пољопривредних, ратарских и повртарских култура. Активности у оквиру поменутог пројекта се реализују кроз идентификовање и мапирање произвођача органске хране, њихових добављача, као и других пословних партнера. Оваква база података би уједно била доступна заинтересованим странама и на заједничком интернет порталу, чија израда је у плану. Посебна пажња је такође посвећена и едукацијама у погледу органске пољопривреде у регионима обе земље партнера на пројекту.

Присуствујући представљању ове јединствене публикације, покрајински секретар Мирослав Васин је исказао задовољство што су резултати овог значајног пројекта већ нашли своје место на тржишту оба региона, а и шире. ,,Овај пројекат има за циљ да усмери пажњу на узгајање органске хране као нечега што може бити решење за низ питања. Најпре је видљив позитиван ефекат на економију, јер органска производња може донети већи приход узгајивачима на истој парцели од неорганских производа. Друго решење је важно за жене које са обе стране границе поседују мале парцеле земљишта, те узгајањем органске хране могу остварити значајан приход. Такође, са аспекта технологије и заштите животне средине, важно је да нам земља буде незагађена и еколошки исправна. Напослетку, узгајање органске хране може да запосли већи број људи. С друге стране, продубљује се сарадња између две суседске земље, које ће моћи да пројектима развијају и унапређују заједничко тржиште“, рекао је Васин.

Мапа о органској производњи у Бачкој је прва мапа свих актера у оквиру органске производње у Бачкој. Међу актерима су и примарни произвођачи из области ратарства, повртарства, воћарства и сточарства, потом образовне институције, невладине организације и сертификационе куће, као и прерађивачи и дистрибутери - трговачки ланци и пијаце. Она је резултат пионирског рада Зелене мреже Војводине, и у форми у којој су представљене могу да послуже будућим произвођачима, трговцима, извозницима, инвеститорима за унапређење пословања или да започну посао.

На данашњој презентацији су учествовали и потпредседник општине Биље, Република Хрватска, Варга Габор, директор Фонда за подршку инвестиција у Војводини – ВИП, Емилија Стефановић, проф. емеритус др Бранка Лазић и Оливера Радовановић из Зелене мреже Војводине, као и Љиљана Олујић из Удруге за еколошку и традицијску производњу и рурални туризам из Осијека.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs