Вести


Мирослав Васин отворио годишњу конференцију КОР 2014.

Нови Сад , 13. март 2014.
-A A +AМирослав Васин отворио годишњу конференцију КОР 2014..

Нови Сад , 13. март 2014. .

Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин отворио је годишњу конференцију ,,Конкурентност и одрживи развој – КОР 2014“, коју по трећи пут организује Информативни центар за пословну стандардизацију и сертификацију БСЦ.

Учесници конференције излагали су на теме у вези са стандардима који су важни за безбедност хране, потенцијалима примене еколошких материјала у градњи, а било је речи и о мотивацији и креативности као карикама које недостају. Заштита животне средине, као важан аспект одрживог развоја, била је заступљена кроз теме о управљању отпадом и o рециклажи.

Истакавши значај примене савремног пословања, који је основни адут у раду БСЦ Информативног центра, ресорни секретар Мирослав Васин је на отварању овогодишњег сусрета, у Центру за привредно-технолошки развој на Андревљу, подсетио да су циљеви оваквог окупљања: конкурентност и одрживи развој, произишли из приоритета Владе Војводине.

„Стратегија јачање конкурентности и одрживог развоја веома је важан циљ за даљи развој наше привреде. Ово друштво никако не може размишљати о конкурентној и иновативној привреди без јасно дефинисаних стартешких праваца. Ми у Војводини смо, управо у прошлој години промовисали и усвојили план за подршку развоја привреде, предузетништва и занатства са стратешким циљевима. Теме данашње конференције се уско додирују са стратешким правцима тог плана. Управо тих 13 стратешких праваца садрже стратешки правац иновативне а не рутинерске привреде, стртешки циљ отварања зелених радних места, те стратешки правац стандардизације и обуке и нова знања као неопходни сегмент развоја привреде. Такође, стратешким правцима обухваћени су и развој саобраћаја, развој путне привреде, те потпуна преорјентација и мењање стандарда у свим областима. Ми морамо освојити и стандарде, који ће нас довести до европских фондова, те освајања европских тржишта али само уз испуњавање високих захтева која ова тржишта имају", истакао је ресорни секретар Мирослав Васин.

И овом приликом, указао је на важност чињенице, коју домаћа привреда не сме пренебрегавати, а то је да је њено позиционирање на светском и европском тржишту могуће само уз увођење и уважавање система квалитета, освајањем европских норматива и применом стандардизације и сертификације. Да би дошли до одговора како тај привредни миље треба да изгледа, неопходни су разговори и размена искуства, која ће се остварити на местима као што је конференција попут данашње, и то на теме које су овде присутне, а реч је о производњи хране, теме у области здравства и животне средине, које представљају вежан сегмент у области одрживог развоја и битан правац развоја наше привреде. Покрајински секретар Васин нагласио је да разнородност ових тема заправо чине једну целину без које се не може говорити о конкурентности и иновативности.

Директорка БСЦ Информативног центра Марија Вујаковић истакла је да се одржавањем ових конференција, а КОР 2014. је уприличен, уједно, и поводом обележавања треће годишњице рада БСЦ центра, заправо жели изградити традиција овог центра, те ширити даље мрежа сарадника и свих оних који желе да се покрену са мртве тачке у циљу покретања привредног развоја Војводине и Србије.

„Европска унија је клуб богатих. Светска трговинска организација представља мање богате, може се рећи клуб просечних. И једна и друга организација има своје захтеве и стандарде. Зато, ко год хоће да опстане, мора да задовољи ове захтеве. И оно где ми видимо наше место, јесте да предузећима, произвођачима, пружаоцима услуга учинимо доступним све те стандарде које одређена конкретна тржишта захтевају“, истакла је директорка Вујаковић.

Подсетила је присутне да је политика Информативног центра за пословну стандардизацију и сертификацију заснована на успостављању, примени и одржавању пословног система са циљем потпуног задовољења захтева и очекивања корисника, оснивача, шире друштвене заједнице и осталих заинтересованих страна, уз стално повећање ефективности и ефикасности пословања. Стварање здравог амбијента за пословање малих и средњих предузећа је важан циљ у раду Центра.
Учесници скупа посвећеном конкурентности и одрживом развоју привреде су представници привредних комора, покрајинских секретаријата, научних институција и Универзитета у Новом Саду.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs