Вести


Мирослав Васин о надлежностима над путевима II реда

Нови Сад , 17. јун 2014.
-A A +AМирослав Васин о надлежностима над путевима II реда .

Нови Сад , 17. јун 2014. .

Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин одржао је конференцију за медије поводом проблема у оквиру надлежности над путевима II реда, тачније о непостојању законских услова за финансирање ове надлежности и немогућности преузимања управљања државним путевима II реда на територији Војводине. Конференцији су присуствовали и начелник за инспекцијски надзор при Секретаријату Јова Шарац, као и виши стручни сарадник за друмски саобраћај и путну привреду Ендре Шурјан, који су о овом проблему дискутовали из угла своје делатности.

Ступањем на снагу Одлуке о усклађивању пословања Јавног предузећа за управљање државним путевима са Законом о јавним предузећима, коју је донела Влада Републике Србије и издатим налогом ЈП „Путеви Србије“ према путарским предузећима, почев од 11. апила 2014. године, престају све активности на одржавању државних путева другог реда на територији Војводине, као и на административној обради захтева странака за издавање услова, сагласности и других решења. Поред доношења Одлуке, од стране републичких органа нису спроведени остали неопходни законски поступци нити друге примремне активности на усаглашеном планирању и спровођењу примопредаје послова управљања путном мрежом. Из наведених разлога, као и због непостојања законских услова за финансирање ове надлежности, покрајински органи не врше послове управљања државним путевима II реда на територији АП Војводине.

Мирослав Васин је истакао да конференција има за циљ да информише ширу јавност о постојању оваквих проблема, јер се ради о значајном питању о ком се већ дуже време дискутује.

,,Покушавамо да изнађемо заједничко решење са републичком Владом, јер путеви за сада нису озбиљно оштећени, али, уколико се питање одржавања не реши, у наредном периоду ћемо се сусрести са много већим оштећењима, а самим тим и много већим износима за санацију штете. Као приоритет јавља се одржавање путне мреже, одржавање неопходног нивоа безбедности саобраћаја, потом питање издавања дозвола и других докумената која имају везе са упављачем ових путева и инвеститорима у грађевинској индустрији, као и питање положаја и статуса путарских предузећа на територији АПВ. Неопходно је да Влада Републике Србије измени постојећу Одлуку и повери поново надлежност над путевима II реда Јавном предузећу ,,Путеви Србије“, све док се не усвоји Закон о финансирању надлежности АП Војводине“, истакао је Васин и додао да је проблем озбиљан, али ипак лако решив уколико се прихвати досадашња пракса коју је образложио.

Чланом 30. Закона о утврђивању надлежности АП Војводине дефинисано је да АП Војводина преко својих органа, у области друмског, речног и железничког саобраћаја, у складу са законом, уређује и обезбеђује услове и начин управљања, заштите, одржавања и финансирања државних путева II реда на територији покрајине. Међутим, до преузимања односно спровођења надлежности управљања државним путевима II реда, може доћи само уз истовремену примену одредбе члана 88. Закона, која прописује да су надлежни републички органи дужни да предузму све неопходне мере, укључујући и обезбеђивање финансијских средстава, ради преузимања нових надлежности АП Војводине, утврђених овим законом, најкасније до почетка примене овог закона.

Међутим, Закон о јавним путевима не препознаје управљача путева у покрајини, а самим тим остаје отворено питање који је то орган управе према којем би такав управљач био одговоран и имао поједине дужности и обавезе. Одредбе Закона искључиво препознају Министарство надлежно за послове саобраћаја, као извршног органа изнад управљача државних путева. Таква поставка регулативе могла би знатно отежати или онемогућити спровођење надлежности Војводине у управљању државним путевима II реда на својој територији.

Током 2013. године, Покрајинска влада је донела закључке којима се инсистира на поштовању прописаних процедура за преузимање државних путева II реда, а пре свега на решавању питања финансирања управљања и одржавања путева, стварању правног оквира за преузимање ових надлежности од стране републичких органа и одлагању преузимања наведених послова до завршетка периода зимског одржавања државних путева 2013/2014. Наведени Закључци су упућени и Влади Републике Србије. Зимско одржавање државних путева II реда на територији АП Војводине, од стране ЈП „Путеви Србије“ се наставило до 11. априла 2014. године по налогу министра за саобраћај, али обезбеђивање неопходних финансијских услова и усаглашавање системских закона није спроведено. У међувремену је Покрајински секретаријат за привреду припремио предлог оснивачког акта јавног предузећа, које би било задужено за спровођење послова управљања предметном путном мрежом, али исти није предат на усвајање услед непостојећих финансијских услова.

Потребни услови за преузимање надлежности су доношење Закона о финансирању надлежности АП Војводине који би садржао одржив модел финансирања државних путева II реда на територији покрајине, ревидирање потребе усаглашавања одредби Закона о јавним путевима, Закона о утврђивању надлежности АП Војводине и измене Закона о безбедности саобраћаја на путевима, односно и сви други услови који ће онемогућити прекид у управљању и одржавању ове путне мреже.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs