Вести


Мирослав Васин о програму рада у 2013. и плану активности за 2014. годину

Нови Сад , 11. фебруар 2014.
-A A +AМирослав Васин о програму рада у 2013. и плану активности за 2014. годину .

Нови Сад , 11. фебруар 2014. .

,,Данашња конференција за новинаре има за циљ представљање извештаја о раду Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова у 2013. години, као и упознавање јавности са планом активности за 2014. годину. Извештај је доказ који поткрепљује колико тога је урађено у АП Војводини у области привреде, запошљавања, туризма, саобраћаја, родне равноправности“, рекао је на самом почетку покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин. Покрајински секретаријат сачинио је детаљан извештај о раду и реализованим активностима по секторима у протеклој години, а употпуњен је и план активности за 2014. годину. Тим поводом ресорни секретар је истакао појединости извештаја и плана, са освртом на најзначајније стратешке активности и пројекте.

Како је истакнуто, у погледу запошљавања у протеклој години за спровођење програма и мера активне политике запошљавања, у складу са Покрајинским акционим планом за запошљавање у АП Војводини за 2013, опредељена су средства од 300 милиона динара за субвенције приватним предузећима за самозапошљавање, отварање нових радних места и програме приправника у компанији НИС АД Нови Сад и EATON ELECTRIC д.o.o. Сремска Митровица, као и 162 милиона динара за трансфер осталим нивоима власти. По јавном позиву незапосленим лицима за доделу субвенције за самозапошљавање реализовано је 426 субвенција у укупном износу од 68.160.000 динара, а за отварање нових радних места додељене су субвенције за 1.479 радних места у износу од 195.256.250 динара. Субвенције за запошљавање су омогућиле запошљавање 2.009 лица, а удруживањем средстава са локалним самоуправама очекује се запошљавање још 2000 лица. Сачињена је и детаљна анализа о начину извршења обавезе запошљавања особа са инвалидитетом на територији Војводине, у којој се констатује да стање на овом пољу и даље није задовољавајуће, јер се новац и даље уплаћује на рачун солидарног фонда уместо да се запосли особа са инвалидитетом која би могла много допринети својим радом.
Покрајински секретар Мирослав Васин указао је на значаај Покрајинског социјално-економског савета, чији је рад умногоме унапређен у претходној години. Активности ПСЕС подразумевају и пружање помоћи у раду и оснивању локалних социјално-економских савета на нивоу локалних самоуправа, као и у погледу успостављања социјалног дијалога на нивоу локалних самоуправа. Стратешки документ Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова Програм за побољшање стања у привреди, предузетнишвту и занатству, је протекле године пре упућивања на Скупштину АП Војводине, прихваћен од стране ПСЕС, што представља први овакав поступак у који су укључени синдикати, послодавци, са јавним сектором.
У оквиру предузетништва и занатаства реализован је конкурс за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама у АП Војводини за подстицање привредних активности којима се успоставља енергетска ефикасност на објектима установа ради стварања повољнијег пословног амбијента. За ову намену утрошено је нешто више од 21 милион динара, а за суфинансирање пројеката 13 локалних самоуправа. Средства у износу од 17.249.900 динара усмерена су малим и средњим предузећима која се баве производњом и то за набавку опреме и репроматеријала. У сарадњи са ВИП фондом, расписан је конкурс за субвенционисање трошкова улагања у материјалну имовину. Средства су одобрена наменски по принципу рефундације и то до 100.000 евра по привредном субјекту, тачније за гринфилд и наменске браунфилд инвестиције. Укупна висина инвестиција корисника одобрених субвенција је 71,4 милиона евра и планира се отварање 1.945 радних места.
Наведено је да су резултати сектора за привреду су веома значајни, јер подаци иду у прилог чињеници да је АП Војводина најразвијенији регион у укупном систему Републике Србије. Евидентиран БДП је изнад просека, а међу најразвијенијим општинама у Србији, 13 је у Војводини, од укупно 23 локалне самоуправе. Војводина је други регион у Србији по нето заради, увозу и извозу, а 46 одсто укупних инвестиција је управо у овој покрајини.
Туризам као веома значајна привредна грана остварио је запажене резултате у Војводини. Евидентиран је пораст у броју посетилаца, који је већи за 18 одсто, док је број ноћења повећан за око 21 одсто. Од многобројних активности истакнута је нова манифестација Дани Војводине у Београду, коју је Секретаријат са Туристичком организацијом Војводине организовао у главном граду у виду музичких концерата, учешћа на телевизијској емисији и изложбом богате понуде у центру Београда. Покрајински секретаријат је добитник и значајне међународне награде за допринос унапређењу туризма у региону. Реализоване су и субвенције којима се суфинансира 50 одсто учешћа војвођанске туристичке привреде на међународним и регионалним сајмовима.
„Много је активности спроведено у погледу родне равноправности, а посебно на плану сузбијања насиља у породици, едукације жена у погледу узгајања органске хране и информационих технологија. Организоване су и студијске посете сеоских удружења жена у Војводини, чиме се јача њихова мрежа, размењују искуства и афирмишу њихове активности и стваралаштво. Додељено је и годишње признање у области равноправности полова. Сектор за унапређење положаја Рома оперативно је почео са радом у априлу 2013. године, а од тада су спроведене активности у погледу запошљавања, а спроведена је кампања за упис ромске деце у школе и на факултете“, подсетио је у оквиру данашње конференције за новинаре Мирослав Васин.
Заменик покрајинског секретара Балинт Јухас истакао је све детаље о реализованим активностима одељења за индустрију, саобраћај и телекомуникације у погледу путне привреде и друмског саобраћаја, железничког и водног саобраћаја, логистике и електронскох комуникација. Јухас је навео да су у циљу стручнијег и ефикаснијег рада одељења формирани савети при Секретаријату за сваки вид саобраћаја. Поред израђених студија и информација на нивоу одељења спроведен је и конкурс за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама у АП Војводини за саобраћајну сигмнализацију, постављање средстава за успоравање саобраћаја у близини школа, на раскрсницама, као и измештање аутобуских стајалишта, којим је финансирано 20 пројеката у укупном износу од 40 милиона динара. Истакнут је и значај пројекта из програма ИПА прекограничне сарадње за пругу Сегедин-Реске-Хоргош-Суботица, потом иницијатива за реконструкцију пруге Петроварадин-Беочин уз помоћ јавног-приватног партнерства, као и питање пруге Нови Сад-Богојево-Сомбор. Формирана је Комисија за свеобухватни развој подручја посебне намене реке Тисе која је значајно допринела потписивању међународног споразума АГН којим се препознаје значај пловног пута ове реке.
Извештај Покрајинског секретаријата за 2013. годину ће се такође наћи на званичној интернет страници Секретаријата, уз који су приложени и извештај Едукативног центра за обуке у професионалним радним вештинама, Гаранцијског фонда, Туристичке организације Војводине и Завода за равноправост полова. У оквиру плана активности за 2014. годину, најављене су сличне активности и у истом обиму као и протекле године.


Извор: Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs