Вести


Мирослав Васин положио венац на обележавању Дана устанка народа Србије

Иришки венац , 07. јул 2014.
-A A +AМирослав Васин положио венац на обележавању Дана устанка народа Србије.

Иришки венац , 07. јул 2014. .

Данас је на Иришком венцу на платоу велелепног споменика „Слобода“ организован свечани скуп бораца и грађана поводом обележавања Дана устанка народа Србије. Организатор скупа је Савез удружења бораца НОР АП Војводине, а поздравне речи је окупљенима упутио покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова, Мирослав Васин, након полагања венаца у подножју споменика. О историјском и симболичном значају 7. јула, говорио је председник СУБНОР Светомир Атанацковић, а присутнима се обратио и председник Комунистичке партије и Удружења грађана „Јосип Броз Тито“, Јошка Броз.

Речима да је борба вођена против надмоћнијег непријатеља историјска, те да се тај дан памти у аналима историје, покрајински секретар Мирослав Васин је истакао да је обележавање 7. јула потребно пренети и млађим нараштајима као највећу драгоценост.

,,Овај дан, Дан устанка народа Србије, као симбол подизања против највеће силе 20. века смо избрисали са списка празника. Иако се тренутно налазимо у слободном Срему, где је у сваком месту под фашистичким режимом убијена бар трећина становника, доживели смо да је оваква свечаност најмање посећена од стране младих људи. Младима не преносимо оно што је најсветије из наше историје'', рекао је Васин обративши се присутним борцима да са поносом чувају сећање на све пале саборце који су дали живот, те да буду поносни што су учествовали у борби за своје идеале антифашизма.

,,Имамо шансу да ове године много тога исправимо. Ове године славимо 70 година од једне од највећих битака у Европи - Битку на Батини. Имамо шансу да коначно покажемо да поштујемо своју традицију и историју'', рекао је Васин и навео да ће Покрајинска влада учествовати у организацији ове свечаности.

Дан устанка, обележавао је годишњицу оружане акције Рађевачке партизанске чете Ваљевског партизанског одреда, 7. јула 1941. године у Белој Цркви, код Крупња. Тога дана је Жикица Јовановић звани Шпанац на сеоском вашару убио два жандарма. Кафана испред које се одвијало убиство данас је музеј са сталном изложба – поставком „7. јул 1941. године“, а у згради сеоске општине постављена је изложба под називом „Револуционарне традиције Западне Србије 1804-1981. године“.

Дан устанка народа Србије се прослављао на територији читаве Србије, са централном прославом лоцираном у Белој Цркви. И након распада распада СФРЈ, овај Дан се обележавао све до 2001. године, када је укинут одлуком Владе Србије. Ипак, Дан устанка народа Србије се незванично прославља у организацији Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата СУБНОР, Социјалистичке партије Србије и Општине Крупањ.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs