Вести


Мирослав Васин представио четири нова конкурса за развој туризма и старих заната

Нови Сад , 23. септембар 2013.
-A A +AМирослав Васин представио четири нова конкурса за развој туризма и старих заната.

Нови Сад , 23. септембар 2013. .

На данашњој конференцији за медије, покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, представио је новообјављена четири конкурса: три из области туризма и један из области уметничких и старих заната. Мала и средња предузећа, локалне самоуправе са територије АП Војводине, непрофитне институције и удружења, као и невладине организације, могу конкурисати подношењем тражене документације, а сходно условима конкурса.
Истичући појединости сваког конкурса покрајински секретар Мирослав Васин је рекао: ,,Данашња тема је веома важна, јер смо са новим конкурсима из области туризма, за које су издвојена средства од 43,5 милиона динара, заокружили овогодишњи пакет мера за унапређење туристичке понуде Војводине који је достигао износ од 82,5 милиона динара. Конкурс који је, такође објављен прошле седмице, а није директно у овом пакету али је уско везан за туризам је конкурс за уметничке и старе занате. Трудићемо се да што већи број захтева, односно квалитетних пројеката, буде реализован“.
За потребе малих и средњих предузећа објављена су два конкурса. Подносиоци имају могућност да приложе само један пројекат, а у обавези су да у реализацији пројекта учествују са најмање 50 одсто сопствених средстава:
Конкурсом за доделу бесповратних средстава малим и средњим предузећима за финансирање пројеката у области туризма, Покрајински секретаријат за привреду додељује 5 милиона динара путем текућих субвенција за пројекте у области туризма. Циљ овог конкурса је унапређење квалитета услуга у туристичким објектима на територији Војводине путем организовања обуке и увођења система квалитета у области туризма, те кроз информатичко осавремењавање и новим туристичким производима. Висина тражених средстава не може бити већа од 200.000 динара.
Други конкурс намењен приватним предузећима са делокругом у области туризма са укупним средствима у износу од 25 милиона динара, који се реализује се путем капиталних субвенција. На овај начин субвенционише се опремање угоститељских објеката и смештајних капацитета додатним садржајима, а за ову намену опсег тражених средстава је од један милион до два милиона динара. Субвенционише се и набавка опреме ради унапређења туристичке понуде за потребе рентирања у туристичким објектима на значајним војвођанским дестинацијама. За ову намену тражена средства не могу бити мања од 200.000 динара, нити већа од 300.000 динара.
Као део пакета мера за унапређење туризма расписан је и конкурс за локалне самоуправе, непрофитне институције и удружења за финансирање пројеката у укупном износу од 13,5 милиона динара, текући трансфери осталим нивоима власти у износу од 4 милиона динара и дотације осталим непрофитним институцијама у износу од 9,5 милиона динара. Овим путем до изражаја долазе активности на пољу организовања туристичко-привредних манифестација, унапређења кампинг туризма, унапређења концепта активног одмора и организовање стручних семинара и радионица за запослене у туризму. Износ тражених средстава не може бити већи од 2 милиона динара, при чему локалне самоуправе учествују са најмање 30 одсто, а удружења са најмање 10 одсто средстава.
У циљу очувања традиције и наслеђа, Секретаријат за привреду додељује бесповратна средства у укупном износу од 8 милиона динара путем дотација невладиним организацијама и осталим непрофитним институцијама за развој и ревитализацију уметничких и старих заната и домаће радиности у АП Војводини. Средства су намењена за набавку опреме или материјала, којима ће бити унапређен рад на очувању старих заната. Средства могу бити намењена и обучавању кадрова који се баве старим занатима. Висина тражених средстава по пројекту, не може бити већа од 300.000 динара.
Рок за подношење документације за доделу средстава малим и средњим предузећима за финансирање пројеката у области туризма путем текућих субвенција је 7. октобар, док је за преостала три конкурса 30. септембар 2013. године.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs