Вести


Мирослав Васин примио представнике Бешке и Карлсхулда

Инђија , 25. фебруар 2013.
-A A +AМирослав Васин примио представнике Бешке и Карлсхулда .

Инђија , 25. фебруар 2013. .

Нови Сад, 25. фебруар 2013. године - Представници Владе АП Војводине, Мирослав Васин, покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноравност полова и Бранислав Бугарски, покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, угостили су делегацију из Бешке и из баварске општине Карлсхулд у чијем су саставу били: Бено Баур, заменик градоначелника баварске општине Карлсхулд, Карл-Хајнц Вендел, председник Одбора за партнерство Карлсхулд-Бешка, чланови делегације из општинског већа општине Карлсхулд, као и представници Туристичке организације Општине Инђија, Савета месне заједнице Бешка и Завичајног друштва „Стара Бешка".
,,Сваки долазак у Војводину и у Србију немачких партнера је веома значајан, а посебно је значајно да се наше општине, месне заједнице, села и градови повезују са немачким, јер тежимо да се у свим областима приближимо стандардима који важе у Немачкој. Наша сарадња је мотивисана 'отопљавањем' односа између Србије и Немачке, а управо овакве посете буде стара пријатељства. Особености Војводине као покрајине у којој живи два милиона људи, где је шест језика у службеној употреби и где живи 26 различитих нација, чије односе нису пореметиле турбуленције на овим просторима, препоручује нас као регију Европској унији. Препоручује нас и чињница да значајан број страних компанија инвестира у Војводини, њих 270, међу којима је велик број компанија које имају седиште у Немачкој", рекао је Васин.


Бешка већ десет година интензивно сарађује са подунавским Швабама и њиховим потомцима, што је резултирало потписивањем споразума 2010. године између баварске Општине Карлсхулд, Општине Инђија и месне заједнице Бешка. Њихови односи подразумевају културолошку, културноуметничку, образовну, спортску сарадњу, а пажња је усмерена и ка економској сарадњи, односно привредном повезивању и умрежавању, о чему ће се разговарати на предстојећа још три сусрета. Размена ученика и међусобне посете спортских клубова су већ узеле маха и прерасле у традиционалну активност.


Некадашње поштовање и признање наших народа огледа се и у културно-туристичкој и едукативној манифестацији ,,Дани војвођанско-баварске културе Бешка фест", која је производ дугогодишње традиционалне сарадње Бешке са Удружењем ,,Подунавских Шваба" из Немачке. На манифестацији се подсећа на заборављене обичаје, представља се традиција, култура и гастрономија Војводине и Баварске. 

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs