Вести


Мирослав Васин са представницима Устецког региона

Нови Сад , 08. октобар 2013.
-A A +AМирослав Васин са представницима Устецког региона .

Нови Сад , 08. октобар 2013. .

Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, примио је данас делегацију Устецког региона (Република Чешка), коју предводи начелник региона Олдрих Бубеничек.
Током сусрета разговарано је о могућностима наставка сарадње на пројектима из области регионалног развоја, туризма и здравства. Делегација Устецког региона тренутно борави у Војводини, у оквиру сарадње и потписаног Меморандума о разумевању са општинама Вршац и Бела Црква, Регионалним центром за друштвено економски развој Банат и Националном службом за запошљавање.
Саговорници су оценили да ова посета корак даље у смеру јачања сарадње са институцијама у Банату, посебно општинама Бела Црква и Вршац. Даља сарадња подразумеваће јачање капацитета у области социјалне заштите, као и дефинисање могућности за учествовање на заједничким пројектима, који би били финансирани средствима Европске уније. Досадашње ангажовање на заједничким пројектима је довело до продубљивања сарадње између два региона, те размене добре праксе и искустава које партнери из Чешке примењују.
Покрајински секретар за привреду Мирослав Васин госте из Чешке је упознао са специфичностима АП Војводине, подсетивши да поред сарадње са Устецким регионом, са којим наша покрајина има најдужу сарадњу, Војводина остварује сарадњу и са чешким регијама Оломоуц и Храдец Кралове.
„Значајна је чињеница да је укупна робна размена Србије са Чешком Републиком око 435 милиона долара, а да је удео Војводине у овом износу у протеклој години био 162 милиона, док је ове године у првих шест месеци Покрајина остварила размену од 94 милиона долара. Осим Меморандума између Устецког региона и банатских општина Вршац и Бела Црква, Влада АПВ која је је у току са свим заједничким активностима, жели да наше две регије закључе споразум о сарадњи, којим би биле дефинисане области у којима би се наша сарадња остваривала“, нагласио је покрајински секретар Васин.
Прошле године Устецки регион и јужни Банат уз подршку Регионалног центра за друштвено-економски развој Баната, реализовали су пројекат који је финансирало чешко Министарство уностраних послова, у оквиру програма регионалног развоја. Пројекат је утицао на успостављање добрих међународних односа.
Устецки регион има развијену индустрију са значајним капацитетима у области рударства, енергетике, у оквиру хемијске индустрије и развијеном пољопривредом на северу региона. Представници ове регије, исказали су интересовање и за унапређење сарадње у области бањског туризма и здравства, где нуде посебну обуку и боравак нашим здравственим радницима како би се упознали са методама рада и технологијом. Такође, исказан је посебан интерес за сарадњу и размену искустава у области обаразовања, те повезивања младих из Баната са вршањацима из Устецке регије.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs