Вести


Мирослав Васин учествовао на конференцији посвећеној едукацији организатора манифестација

Нови Сад , 11. април 2014.
-A A +AМирослав Васин учествовао на конференцији посвећеној едукацији организатора манифестација.

Нови Сад , 11. април 2014. .

Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова подржао је организовање конференције посвећене едукацији организатора манифестација и сеоског становништва. Организатори и иницијатори данашњег скупа су Туристичка организација Војводине и привредно друштво за консалтинг у туризму ,,Футуризам“ д.о.о, чији је партнер и новосадски Институт за прехрамбене технологије ФИНС.

Циљ конференције јесте да се скрене пажња на специфичну проблематику брендирања гастрономских производа, контролу квалитета, здравствену безбедност, као и на законску регулативу приликом брендирања и пласирања туристичких производа на тржиште. Дугорочни план је организовање шест иницијалних радионица које ће бити одржане ове године на тему гастрономије и брендирања аутентичног руралног туристичког производа у Војводини. Потребно је увести строжи и опсежнији систем контроле квалитета и спровести адекватну едукацију у погледу законске регулативе и пласирања производа у угоститељске објекте и на тржиште како би постали доступнији посетиоцима.

Део личног и професионалног искуства на ову тему, учесницима конференције пренео је покрајински секретар Мирослав Васин, који је истакао значај туризма као привредне гране која је забележила укупан раст од 16,5 одсто, а у погледу посета туриста и броја ноћења чак око 20 одсто.

,,И поред бројних успеха на пољу туризма и гастрономије, ипак нисмо у потпуности успели да повећамо свест грађана по питању њиховог учешћа у свеукупном туристичком производу Војводине. Ипак, порасло је интересовање за викенд туризам, а наша покрајина је поднебље које одговара оваквом виду посета. Потребно је притом користити добра искуства и праксу из региона, искуства Словеније и Хрватске. Ако унапредимо туризам, унапредићемо и област запошљавања, унапредићемо привреду. Мишљења сам да је потребно уредити неколико огледних села, попут Ривице, која ће послужити као пример осталима како рурални амбијент треба да изгледа уочи доласка посетилаца“, рекао је Васин.

Ресорни секретар је наставио своје излагање износећи појединости које се тичу бројних манифестација у Војводини: ,,У Војводини постоји 1247 манифестација, што представља изузетан успех, почев од малих сеоских манифестација које окупљају неколико хиљада посетилаца, па до оних већих, попут берби грожђа у Вршцу и Сремским Карловцима које окупљају и по стотину хиљада људи. Слободно се може рећи да су те манифестације постале бренд Војводине. Постоји велики број људи који ревносно прате календар манифестација. Покрајински секретаријат већ шест година подржава оснивање удружења сеоских жена које су носиоци, учесници и организатори око 80 одсто свих војвођанских манифестација. Из тог разлога, веома је важно увести стандарде и подизати ниво квалитета туристичких и гастрономских производа, јер је и то један од разлога због чега мало брендова произилази из бројних манифестација“, рекао је секретар Васин и нагласио да је веома важно пронети вест о свим војвођанским манифестацијама и ван покрајине, како би што више грађана Србије било у могућности да исте и посети и ужива у чарима Војводине.

Директор Туристичке организације Војводине Гвозден Перковић, казао је да је идеја око организовања данашњег скупа потекла од анализа и евидентирања манифестација по локалним самоуправама и локалним туристичким организацијама.

,,Наша је обавеза да искористимо те манифестације за добробит свих нас. Идеја је да се производи квалитетно и по прописима, те да се ти производи нађу и у угоститељским објектима и буду доступни туристима да их купе. На овај начин, људи ће остати да живе на селу, скочиће цене некретнина, имаће сопствену зараду, а мањи притисак ће се вршити на градове“, истакао је Перковић и навео да је Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова подржао много креативних иницијатива и да очекује наставак плодне сарадње.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs