Вести


Михаљ Њилаш одржао годишњу конференцију за новинаре

Нови Сад , 17. децембар 2014.
-A A +AМихаљ Њилаш одржао годишњу конференцију за новинаре.

Нови Сад , 17. децембар 2014. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, одржао је конференцију за новинаре на којој је сумирао овогодишњи рад Секретаријата. Конференцији су присуствовали и Мато Грозница, подсекретар и Слободанка Станковић Давидов, помоћница секретара за управу.

У свом обраћању присутним представницима медијских кућа, поред осталог, секретар Њилаш је рекао: „Сви бисмо волели да годину иза нас памтимо само по успесима, али нажалост, ово је била година жестоких политичких и финансијских турбуленција, година која је просвету дотерала до једног од најрадикалнијих штрајкова. Разуме се, нико од нас не би желео да школска година, на чијој смо сада половини, протекне тако да дође у питање њен легални и законски завршетак. Економски положај просветних радника није добар, нити се може бранити економским потребама друштва да десетине хиљада васпитача најмлађих генерација држи у тешком материјалном положају. Нажалост, и многи други важни догађаји који су у Војводини обележили 2014. годину нису обухватали нашу надлежност, али оно на шта је Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице могао да утиче, сигурно јесте за дику и хвалу”.

По речима Михаља Њилаша, труд запослених у Секретаријату би био успешан, јер акције које су организовали и пројекти који су подржани, допринели су побољшању услова учења ђака у Војводини. Њима је обезбеђен бољи смештај у ученичким домовима, а старали смо се и о афирмацији мултикултурализма, толеранције и родне равноправности, што се нарочито показало у области образовања, имајући у виду да једино образовање и знање могу да обезбеде будућност новом нараштају.

Поред осталог, секретар Њилаш је издвојио неке од важнијих пројеката и успеха које је Секретаријат ове године реализовао, као на пример: афирмација младих, вредних и талентованих ученика реализацијом четвртог „Фестивала памети”, значајног догађаја у школској 2013/14. години, под мотом „Пробуди своју креативност – размишљај иновативно”. Такође, податак да је после шест година, 124 средње школе и 16 домова ученика ове године опремљено са савременијим училима, говори о томе да су створени бољи услови образовања и боравка за 66.000 војвођанских ђака. Ребалансом покрајинског буџета, за то је обезбеђено 70.000.000 динара. Напоменуо је и то да је посебна пажња посвећена образовању на језицима националних мањина. У области службене употребе језика и писама националних мањина, конкурсом је додељено 9.500.000,00 динара за развој система електронске управе и оспособљавање запослених за рад у условима вишејезичности, за трошкове израде и постављања вишејезичких табли, као и за штампање вишејезичких образаца и јавних публикација. На Салону књига у Новом Саду и Међународном сајму књига у Београду, у сарадњи с Покрајинским секретаријатом за културу и јавно информисање, омогућено је издавачима на језицима националних заједница из Војводине, да представе своју годишњу продукцију. Успостављена је сарадња на регионалном нивоу са земљама из окружења (као што су Румунија, Мађарска, Хрватска и друге) с циљем да се у будућности омогући размена ученика средњих школа из Војводине са ђацима из Вуковарско-сријемске жупаније и Осјечко-барањске жупаније. Посебно је била значајна трибина „Знањем против насиља” (допринос секретаријата обележавање Међународног дана борбе против насиља над женама). Ова трибина је била намењена наставницима грађанског васпитања, који образују младе нараштаје. Изузетно важан пројекат јесте и увођење двојезичке наставе на српском и енглеском језику у 14 предшколских установа, основних и средњих школа, а у сарадњи са Француским институтом, наставља се припремни пројекат двојезичке наставе на српском и француском језику у основним школама. Такође, реализован је и девети циклус квиза ученика средњих школа с територије Војводине „Колико се познајемо”. Ученици су се надметали у знању о историји и култури националних заједница с простора Војводине. У оквиру тог пројекта, одржана су и спортска такмичења с додатним културним садржајима „Куп толеранције 2014” у Зрењанину. Секретаријат је учествовао и у реализацији пројекта „Матцх до” Отвореног универзитета у Суботици, који је финансирала Европска комисија с циљем да се адекватним планирањем образовних профила одговори на потребе тржишта рада.

Од изузетног значаја јесте и пројекат „За чистије и зеленије школе у Војводини”, као резултат сарадње с Покрајинским секретаријатом за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине и Покрајинским секретаријатом за енергетику и минералне сировине. Циљ овог пројекта јесте едукација и подизање свести деце и запослених у васпитно-образовним установама у области заштите животне средине. Пројекат „Дани информатике у школама у Војводини”, у сарадњи с Центром за развој науке и технологије, Нови Сад, реализован у основним и средњим школама у Војводини, популарише нове технологије у школским наставним и ваннаставним активностима с циљем унапређивања образовања и траје већ шесту школску годину.

Секретаријат је током године расписао више од десет конкурса за доделу средстава из својих надлежности (за организације етничких заједница, цркве и верске заједнице, регресирање превоза ученика, пројекте којима је циљ бољи квалитет образовања и друго). Покрајинским установама образовања и ученичког стандарда, ради реализације Програма о суфинансирању погона за примену нових технологија у АП Војводини, донирана је роба у вредности од 317.357,00 евра. Такође, широм Војводине, реализоване су обуке намењене просветним радницима и другима који раде у образовно-васпитним установама на територији АП Војводине, под називом „Фондови Европске уније: од идеје до реализације”.

Један од најактуелнијих и најзначајних пројеката секретаријата јесте пројекат „Инклузија ромских ученика у средњим школама у Војводини” који траје од 2007. године, а оцењен је као најквалитетнији у региону. Обезбеђено је 1643 стипендије за ромске ђаке, купљени су школски прибор, књиге и уџбеници, а организован је и низ додатних, пратећих активности.

„Ово су биле само неке од активности нашег секретаријата”, рекао је Михаљ Њилаш. Потом је захвалио новинарима на овогодишњој успешној сарадњи и изразио наду да ће представници медија и следеће године исто тако ревносно извештавати о свим догађајима овог секретаријата.


Извор: Покрајински секретаријат за образовање, прописе и националне заједнице

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs