Вести


Михаљ Њилаш одржао конференцију за новинаре поводом почетка нове школске године

Нови Сад , 01. септембар 2015.
-A A +AМихаљ Њилаш одржао конференцију за новинаре поводом почетка нове школске године.

Нови Сад , 01. септембар 2015. .

Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине − националне заједнице, одржао је конференцију за новинаре у прес-сали, поводом почетка нове школске 2015/16. године.
Конференцији за штампу присуствовале су и Љубица Срђанов, помоћница покрајинског секретара за образовање и Милица Гагић, самостални стручни сарадник II за развој образовања и васпитања и ученичког стандарда.
У свом обраћању новинарима, покрајински секретар изнео је да настава 1. септембра почиње за око 233.000 (232.977) ђака широм АП Војводине, у 45 локалних самоуправа, у 44 предшколскe установе, 383 основне и у 131 средњој школи. Истакао је и то да су све наше установе спремне за почетак школе, јер су у протеклом периоду урадиле неопходне и опсежне припреме.
„Све што је потребно у оквиру својих надлежности, учинили су и министарство, локалне самоуправе, национални савети ‒ када је реч о образовању припадника мањинских националних заједница, као и сам покрајински секретаријат”, рекао је Њилаш.
Надаље, секретар је обавестио присутне да на територији АП Војводине постоје 44 предшколске установе у 38 општина и шест градова (Нови Сад, Сомбор, Панчево, Зрењанин, Суботица и Сремска Митровица). Обавезни припремни предшколски програм ове школске године похађа мање полазника него прошле године (за 509), чиме се, нажалост, наставља тренд смањења броја уписане деце за око 3%. Када је реч о основном образовању, на територији свих 45 јединица локалне самоуправе у АП Војводини, настава се спроводи у 383 јавне основне школе. Од тога, 345 школа јесу редовне обавезне основне школе, посебних основних школа за образовање ученика са сметњама у развоју има тринаест, основних музичких школа – двадесет једна, те две основне балетске школе и две посебне школе за основно образовање и васпитање одраслих. Поред набројаних 345 матичних школа, образовно-васпитни програм реализује се и у 200 издвојених одељења.
У школској 2015/16. години, настава у државним средњим школама одвија се у 121 школи, у 40 јединица локалне самоуправе. Такође, настава се изводи у 25 гимназија, 75 стручних школа, 11 мешовитих школа и 10 уметничких школа, на српском језику и на пет мањинских језика – мађарском, словачком, румунском, русинском и хрватском језику.
Основне и средње школе у којима се реализује настава на језицима националних заједница, а које немају довољан број ученика за отварање посебних одељења, у обавези су да се обрате Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине − националне заједнице ради сагласности за отварање одељења за мање од петнаесет ученика.
„У овом тренутку, наш секретаријат добио је захтеве из укупно 64 основне и средње школе (53 основне школе и 11 средњих школа) за формирање оваквих одељења у школској 2015/16. години”, рекао је покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине − националне заједнице – Михаљ Њилаш.
У свом даљем обраћању новинарима, између осталог, секретар је рекао да је скоро вековна традиција да се 1. септембар повезује са самим почетком нове школске године у предшколским, основним и средњим васпитно-образовним установама. Поред ђака и просветних радника, у нову школску годину − хтели или не − укључени су и родитељи. Образовање је процес који се не зауставља, па се тако на почетку сваке нове школске године само настављају они послови који су се радили и у претходним годинама. Дакако, савремени токови друштва траже да се сваке године тај процес усавршава и допуњује или да се понешто и мења. Такође, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине − националне заједнице је нагласио:
„Као посебан пројекат, у Покрајини се годинама успешно спроводи пројекат билингвалне наставе, на српско-енглеском, српско-немачком, српско-француском језику, а у поступку је спровођење билингвалне наставе и на језицима националних мањина и на енглеском језику. Интересовање родитеља за овај вид образовања све је веће.” Секретар је споменуо и ученичке домове при средњим школама, које Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине − националне заједнице свесрдно помаже.
На крају прес-конференције, Њилаш је пожелео деци и ђацима, успех у школовању и што више знања, а педагозима и родитељима пуно стрпљења, уз жељу да школа не буде само институција за образовање, него истовремено и институција за васпитање.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs