Вести


Мр Вук Радојевић примио представнике Конфедерације италијанских задруга

Нови Сад , 04. новембар 2016.
-A A +AМр Вук Радојевић примио представнике Конфедерације италијанских задруга.

Нови Сад , 04. новембар 2016. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, примио је данас представнике Коморе италијанско-српских привредника (Camera di Commercio Italo-Serba) и Конфедерације италијанских задруга (Confederazione cooperative italiane), са којима је разговарао о успостављању сарадње и размени искустава, пре свега о организовању пољопривредних произвођача у задруге – систему који у Италији, готово читав век, успешно функционише. У делегацији су били Оливер Лепори, генерални секретар Коморе италијанско-српских привредника, Масимо Стронати, председник огранка Federlavoro e Servizi Confcooperative при Конфедерацији италијанских задруга и Антонело Чамбриело, директор одељења за међународну сарадњу Конфедерације италијанских задруга.

Секретар Радојевић је у разговору истакао да је италијански задружни систем добар пример, који треба да нам послужи како да стимулишемо домаће пољопривреднике да се организују и буду део задруга које су, нажалост, у протеклих неколико деценија код нас изгубиле потенцијал и утицај који су имале. Додао је да ресорни покрајински секретаријат покушава да кроз финансијске мере подршке, стимулише задруге и друге облике удруживања пољопривредних произвођача, али да то није довољно. Ту би, како је навео, било драгоцено искуство из Италије и сугестије како да се стимулише удруживање у задруге, али и италијанско искуство у функционисању целокупног задружног система.

Масимо Стронати и Антонело Чамбриело, истакли су да је Конфедерација италијанских задруга највећа од укупно три националне асоцијације кооперативног удруживања у Републици Италији. Нагласили су отвореност за пружање помоћи Републици Србији и АП Војводини у процесу унапређења сарадње италијанских и српских предузећа, која би заједничким наступом на тржишту могла да остваре веома добре резултате.

Када је реч о пољопривреди, истакли су да у оквиру целокупног задружног система Италије, пољопривредне задруге имају кључну улогу. О томе говори и податак да је у оквиру асоцијације три и по хиљаде задруга, које имају годишњи обрт од око 27 милијарди евра, и послују у свим гранама пољопривреде. Како су навели, вољни су да своје искуство пренесу и партнерима из АП Војводине, и то кроз примере из праксе успешних фирми које су прошле кроз цео систем „од њиве до трпезе“.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs