Вести


Мр Вук Радојевић примио представнике Конфедерације италијанских задруга

Нови Сад , 04. новембар 2016.
-A A +AМр Вук Радојевић примио представнике Конфедерације италијанских задруга.

Нови Сад , 04. новембар 2016. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, примио је данас представнике Коморе италијанско-српских привредника (Camera di Commercio Italo-Serba) и Конфедерације италијанских задруга (Confederazione cooperative italiane), са којима је разговарао о успостављању сарадње и размени искустава, пре свега о организовању пољопривредних произвођача у задруге – систему који у Италији, готово читав век, успешно функционише. У делегацији су били Оливер Лепори, генерални секретар Коморе италијанско-српских привредника, Масимо Стронати, председник огранка Federlavoro e Servizi Confcooperative при Конфедерацији италијанских задруга и Антонело Чамбриело, директор одељења за међународну сарадњу Конфедерације италијанских задруга.

Секретар Радојевић је у разговору истакао да је италијански задружни систем добар пример, који треба да нам послужи како да стимулишемо домаће пољопривреднике да се организују и буду део задруга које су, нажалост, у протеклих неколико деценија код нас изгубиле потенцијал и утицај који су имале. Додао је да ресорни покрајински секретаријат покушава да кроз финансијске мере подршке, стимулише задруге и друге облике удруживања пољопривредних произвођача, али да то није довољно. Ту би, како је навео, било драгоцено искуство из Италије и сугестије како да се стимулише удруживање у задруге, али и италијанско искуство у функционисању целокупног задружног система.

Масимо Стронати и Антонело Чамбриело, истакли су да је Конфедерација италијанских задруга највећа од укупно три националне асоцијације кооперативног удруживања у Републици Италији. Нагласили су отвореност за пружање помоћи Републици Србији и АП Војводини у процесу унапређења сарадње италијанских и српских предузећа, која би заједничким наступом на тржишту могла да остваре веома добре резултате.

Када је реч о пољопривреди, истакли су да у оквиру целокупног задружног система Италије, пољопривредне задруге имају кључну улогу. О томе говори и податак да је у оквиру асоцијације три и по хиљаде задруга, које имају годишњи обрт од око 27 милијарди евра, и послују у свим гранама пољопривреде. Како су навели, вољни су да своје искуство пренесу и партнерима из АП Војводине, и то кроз примере из праксе успешних фирми које су прошле кроз цео систем „од њиве до трпезе“.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs