Вести


Мр Ненад Станковић отворио "Међународне дане енергетике и инвестиција“

Нови Сад , 10. март 2016.
-A A +AМр Ненад Станковић отворио "Међународне дане енергетике и инвестиција“.

Нови Сад , 10. март 2016. .

Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине, мр Ненад Станковић, отворио је овогодишњу манифестацију "Међународни дани енергетике и инвестиција“.

Поздравивши све присутне, као и представнике организатора манифестације, Ану Бован, председницу Централно европског форума за развој – CEDEF, Слободана Цветковића, директора Новосадског сајма, Роберта Чобана, председника Color Press Grupe, мр Ненад Станковић је подсетио да је Светски дан енергетске ефикасности, због чега је и овогодишња Манифестација померена за месец март, установљен 5. марта 1998. године, када се у Аустрији одржала светска конференција на којој је дискутовано о енергетици и енергетској ефикасности.

- Енергетска ефикасност не значи компромис који се одржава на квалитет живота, већ паметно понашање, које треба да обезбеди исту робу и исту услугу, уз коришћење мање енергетских ресурса. Србија троши двоструко више енергије од светског просека, а за такво понашање нема много разлога. Због тога су овакве манифестације неопходне, како би експерти разменили знања и искуства и како би се презентовали примери добре праксе. Ово је прилика да локалне самоуправе инвеститорима презентују своје пројекте, а банкари и осигуравајућа друштва да својим услугама олакшају реализацију пројеката - истакао је Станковић.

Поред енергетске ефикасности, као централне теме, на овогодишњом манифестацији биће одржане сесије и радионице о обновљивим изворима енергије, климатским променама, одрживој градњи, отпаду као енергетском ресурсу, геополитичком утицају на правце развоја енергетског сектора, као и много других тема. Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине, иако скромног буџета, пружа подршку реализацији пројеката из области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, превасходно расписивањем конкурса за додељивање бесповратних подстицајних средстава. Тренутно је у току седам јавних конкурса намењених јавним установама на територији АП Војводине, пољопривредним газдинствима, као и невладином сектору. Укупан износ средстава је 174 милиона динара.

Секретар Станковић је говорио и о две студије, које је финансирао Секретаријат за енергетику и минералне сировине, а то су Студија о геотермалном потенцијалу на територији АП Војводине, коју је израдио Рударско-геолошки факултет из Београда, и Студија убирања, складиштења и прераде кукурузовине за коришћење као енергента за биогорива на територији АП Војводине, коју је израдио ФТН, Нови Сад. Такође, присутни ће имати прилику и да се упознају са Софтвером за аутоматску категоризацију објеката, на основу критеријума енергетске ефикасности, који ће бити бесплатан за коришћење свим локалним самоуправама на територији АП Војводине.

- Знање и искуства других могу помоћи да се одређене деонице развојног пута могу брже прећи и избећи грешке које су други већ прешли. Умрежавање градова у циљу повећања енергетске ефикасности, смањење емисије штетних гасова, привлачење инвестиција и повећања свеукупног квалитета живота дали су изузетно добре резултате у земљама ЕУ, рекао је Секретар Станковић и истакао да су овакви примери добре праксе показатељи правца којим би и наша земља требало да иде. Због тога је данас потписан Споразум о сарадњи за формирање LEEN мреже на територији АП Војводине. Реч је о сарадњи са LEEN GmbH – Karlsruhe (Learning Energy Efficiency Netvorks), Енергетским иновационим центром TESALIANUM из Београда, Факултетом техничких наука из Новог Сада и Међународним форумом о чистим енергетским технологијама из Новог Сада, као и са локалним самоуправама, у циљу свеобухватног повећања енергетске ефикасности. Општине које су заинтересоване за учешће у овом пројекту су Бачка Топола, Бечеј, Кањижа, Шид, Сента и Сремска Митровица. Секретар Станковић је изразио очекивање да ће ова мрежа у наредном периоду да се прошири и на друге општине у Војводини.

Поводом потписивања Споразума о сарадњи, председница Енергетског иновационог центра TESALIANUM из Београда, Мирјана Прљевић је рекла да се покреће пројекат који ће бити финансијски подржан из буџета немачке регије Баден-Виртемберг. Ради се о томе да је први пут општинама у Војводини понуђен интегралан приступ унапређења енергетске ефикасности, јер су до сада општине углавном радиле парцијално и то највише у области зградарства и расвете. Сада ће се општинама приступити трогодишњим пројектом – у првој години ће општине добити извештај и о производним процесима, биомаси, геотермалним изворима, а трећи део се односи на транспорт. Овде се искључиво ради о систему енергетског менаџмента. Важно је истаћи да су неке општине већ имале енергетског менаџера, али они нису прошли довољан сертификациони период, а циљ је да се сви менаџери обуче током читавог процеса. Све време ће се одржавати сарадња са инжењерима факултета техничких наука, што значи да ће бити упослени домаћи стручњаци.

-На овај начин, општине ће се припремати за привлачење директних инвестиција, јер општине добијају софтвер са двадесет и једним налогом, што је главни домен немачког партнерства, где се налазе детаљни описи сваке инвестиције и информације о повраћају инвестиције, те о уштедама насталим применом принципа енергетске ефикасности.
Слободан Цветковић је рекао да Новосадски сајам има задатак да створи амбијент за окупљање стручне јавности и да прикаже све оно што је најактуелније и најважније, у овом случају, у области енергетике и инвестиција. Ове године на Сајму ће бити речи и о грађевинарству, што са енергетиком и инвестицијама чини целину.

- Дани енергетике и инвестиција“ се већ традиционално организују на Новосадском сајму - рекао је Цветковић и додао да је и ова институција пратила трендове и захтеве новог доба, те је тако, прошле године смањен утрошак електричне енергије за 25%, смањена је за 20% потрошња воде, а тренутно је у фази израда пројекта, у сарадњи са Факултетом техничких наука, о стварању услова за две соларне електране од по 500 kW на сали 1 и на Мастер центру.

Ана Бован је истакла да је, упркос овогодишњим поплавама, ово прави тренутак да се говори о улагањима у инфраструктуру и о инвестицијама у локалним самоуправама. И овогодишња манифестација, као и све одржане до сада, веома су важне са аспекта зелене енергије и искоришћавања потенцијала обновљивих извора, како би се спојило знање са технологијом и финансијским средствима, како би се остварили добри пословни потези, али и да се поделе искуства и да се усвајају нова сазнања.

Град партнер Међународних дана енергетике и инвестиција су Град Нови Сад и Град Зрењанин, а Компанија „Генерали осигурање Србија“ подржала је организацију ове међународне манифестације.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs