Вести


Музеј Војводине добитник награде ICOM-а и награде „Михаило Валтровић“

Нови Сад , 20. мај 2019.
-A A +AМузеј Војводине добитник награде ICOM-а и награде „Михаило Валтровић“ .

Нови Сад , 20. мај 2019. .

У Музеју Војводине данас је одржана конференција за новинаре, која је органозована поводом доделе две најпрестижније музеолошке награде Националног комитета ICOM-a, за изложбе и стручњаке ове установе културе.

ICOM је средином маја ове године донео одлуку да за изузетан допринос очувању и промоцији културног наслеђа Србије и унапређење међународне сарадње у 2018. години награди ауторе Сузану Миловановић и Александра Петијевића за изложбу „Заборављени чудотворац – Култ Светог Спиридона у српској традицијској култури“.

Осим ове награде, Музејско друштво Србије доделило је и награду „Михаило Валтровић“ за 2018. годину за изложбу и пројекат „ Музеј присаједињења 1918. – Од сна до јаве“, ауторском тиму др Драги Његовану, директору и музејском саветнику, Зорану Вељановићу, архивском саветнику кустосу и Јелени Добровић, кустоскињи дизајнерки.

Тим поводом, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, истакла је да нема већег задовољства и части, када наше установе чији смо оснивачи, заједно са стручним лицима добију овако престижне награде, које су на понос свима нама, као и целој Покрајинској влади.

„Ово јесте пример добре праксе, када се подрже добри и квалитетни пројекти, у чијој реализацији учествује тим људи и институција и јасно је да је ту успех загаранован, што су препознали и чланови оба жирија“ истакла је секретар Милошевић и додала да је уједно ово и доказ да установе културе, као што је између осталих и Музеј Војводине, јесу водеће у развоју и очувању српске културе.

Посебно ми је драго, рекла је Милошевићева, што је Музеј Војводине од ове године и институционални члан ICOM-а и на тај начин се проширује списак различитих удружења, и институција за сарадњу.

Директор Музеја Војводине др Драго Његован овом приликом је истакао да без добрих пројеката и тима стручњака,а и промоције уз то, резултати су видни, као што је то данас случај у Музеју Војводине.
По његовим речима величина ове награде је тим већа, што у избору за награду одлучују колеге – музејски стручњаци, који знају да процене вредност пројекта и уложени труд. Његован је посебно истакао да након завршене манифестације „Музеји за 10“ и Ноћи Музеја, где је прошло око 7.000 посетилаца, дошла је и промоција ових вредних и запажених награда.

Тијана Станковић Пештерац, помоћница директора Музеја Војводине истакла је да је ICOM ове године награду за инситуцију године доделио Народном музеју у Београду, да је у категорији најбољег музејског стручњака награда отишла Жужани Корхец Пап из Градског музеја у Суботици, а да је пројекат године био управо „Заборављени чудотворац – Култ Светог Спиридона у српској традицијској култури“.

Она је нагласила да је Музејско друштво Србије ове године донело одлуку да за музеј године прогласи Народни музеј Лесковац, а за животно дело награду је добила Анђелија Радовић, музејски саветник Војног музеја у Београду.Као пројекат од националног значаја проглашен је наш Музеј присаједињења и награда је додељена поментуом ауторском тиму, јер се по мишљењу жирија од аплицираних пет предлога овај пројекат издвојио као комплексан задатак, чије постојање има непроцењиви национални значај.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs