Вести


Музика је амбасадор културе сваке земље

Нови Сад , 16. мај 2017.
-A A +AМузика је амбасадор културе сваке земље.

Нови Сад , 16. мај 2017. .

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић разговарао је данас са директором Војвођанског симфонијског оркестра Романом Бугаром и в.д. директором опере Српског народног позоришта Александром Станковим о реализованим пројектима и плановима за даље наступе.

Током протекле недеље Војвођански симфонијски оркестар наступио је у Темишварској филхармонији, са којом ће наставити сарадњу, а у прошлу суботу су у Синагоги одржали десети концерт у овој сезони.

Према речима секретара Штаткића, ова година је била више него запажена наступом наших симфоничара, о чему се прича и изван наших граница, што и јесте мисија музике и културе.

„Част нам је што су велика уметничка имена сарађивала са нашим симфоничарима и што ће наставити да сарађују“, истакао је Штаткић, прецизирајући „да су идеје за наступе основа у даљим корацима и реализацији пројеката, јер музика јесте амбасадор културе једне земље и зато у њу треба паметно улагати“.

Он је додао да концепт рада Покрајинског секретаријата, између осталог, јесте и улагање у младе домаће ауторе, музичаре и композиторе.

Бугарин је с друге стране подсетио да су симфоничари, у оквиру задатог буџета, у овој сезони имали двоструко више наступа него претходних година и да су видни и резултати, јер су позиви за наступе дошли и од града Печуја и градова региона, па и шире.

Разговору су присуствовали и в. д. директора Завода за културу Војводине Смиљана Влајић, председник Управног одбора Војвођанског симфонијског оркестра Зорана Мулића, млади композитор Иван Марковић, чија композиција је у извођењу војвођанских симфоничара одсвирана протекле суботе у новосадској Синагоги, и Роберт Лакатош, познати виолиниста.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs