Вести


Награда АП Војводине „Михајло Пупин“ биће додељена проф. др Драгану Станићу, председнику Матице српске

Нови Сад , 09. октобар 2020.
-A A +AНаграда АП Војводине „Михајло Пупин“ биће додељена проф. др Драгану Станићу, председнику Матице српске.

Нови Сад , 09. октобар 2020. .

Награда АП Војводине „Михајло Пупин“, која се додељује 25. новембра, на Дан присаједињења Војводине Србији, који се свечано обележава, биће уручена проф. др Драгану Станићу, председнику Матице српске, одлучила је данас Комисија за доделу покрајинске награде и покрајинских признања.

Српско народно позориште, Градска библиотека у Новом Саду и Друштво новосадских књижевника предложили су проф. др Драгана Станића за ову награду, као највише признање за дугогодишњи рад, лично залагање и изузетне резултате у свим областима стваралаштва, чиме је дат трајан допринос развоју АП Војводине.

Проф. др Драган Станић рођен је 31. маја 1956. у Трстенику. Магистрирао је 1991, а докторирао 2003. на Филолошком факултету у Београду.

Говори енглески и руски, а служи се француским, словеначким и македонским језиком. Члан сарадник Матице српске је од 1983. године, стални члан сарадник од 1991. године, секретар Матице српске од 1995. до 2004. године, члан Управног одбора Матице српске од 2004. године, члан Управног одбора Библиотеке и Галерије Матице српске од 1995. године.

За председника Матице српске изабран је 28. априла 2012. године.

Пише поезију, прозу, драмске и критичке текстове, бави се проучавањем српске књижевности и културе. Објавио је преко 250 критичких, теоријских и књижевноисторијских текстова у периодици и научним зборницима. С радовима из области проучавања књижевности учествовао је на преко 50 научних скупова у земљи и иностранству.

Објавио је значајне књиге песама и критичке монографије, а текстови су му превођени на енглески, француски, немачки, мађарски, румунски, македонски, словеначки, чешки, грчки, албански и кинески језик.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs