Вести


Награђени проналазачи и млади таленти на пријему у Покрајинској влади

Нови Сад , 14. децембар 2016.
-A A +AНаграђени проналазачи и млади таленти на пријему у Покрајинској влади.

Нови Сад , 14. децембар 2016. .

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић приредио је данас свечани пријем за награђене проналазаче и младе таленте у АП Војводини.

Тим поводом покрајински секретар Милошевић истакао је да су проналазачи вечно млади, јер они који стварају, откривају, трагају за новим и служе општем добру, представљају највеће богатство нашег друштва. Истичући значај средстава које је доделио Фонд за иновациону делатност Републике Србије, а реч је о 3,4 милиона евра за 14 иновативних пројеката, секретар Милошевић је нагласио да ће и Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност у наредној години определити средства за повезивање науке и привреде.

„За следећу годину Секретаријат је определио око 35 милиона динара субвенција за повезивање науке и привреде. То значи да ће из привреде бити усмерено између 70 и 100 милиона динара према факултетима и институтима АП Војводине, с обзиром на то да ће се износ субвенција кретати од 30 до 50 одсто“, нагласио је Милошевић и истакао да на овај начин морамо озбиљно порадити на идејама које нас приближавају развијеном свету.

У години јубилеја Николе Тесле – 160 година од његовог рођења и години предузетништва, Савез проналазача Војводине успешно је организовао 30. Међународни фестивал иновација, знања и стваралаштва „Тесла фест“, чији је покровитељ Покрајинска влада. Савез је, такође, успешно реализовао учешће наших проналазача и младих талената у Русији, Кини, Чешкој Републици, Бугарској, Републици Српској и многим другим земљама.

Председник Управног одбора Савеза проналазача Војводине, Анђелко Главашевић, рекао је да је почаствован и срећан зато што може у име свих проналазача Србије да каже да је овогодишњи Тесла фест био један од најуспешнијих до сада.

„Ми смо сигурни да ће Тесла фест, који шири иновацијску свест и културу о значају домаће памети у економском и технолошком развоју и даље бити подржан од стране Покрајинске владе“, рекао је Главашевић.

Наши проналазачи и млади таленти су на овим престижним изложбама иновација освојили највиша признања и награде, као што су: Гранпри, награда WIPO (Светска организација за интелектуалну својину), као и прегршт златних и сребрних медаља.

У знак захвалности за дугогодишњу подршку Тесла фесту, организатор манифестације је уручио златну медаљу са ликом Николе Тесле покрајинском секретару за високо образовање и научноистраживачку делатност, Зорану Милошевићу.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs