Вести


Наставља се сарадња Војводине и Умбрије у области културе и информисања

Нови Сад , 14. април 2014.
-A A +AНаставља се сарадња Војводине и Умбрије у области културе и информисања .

Нови Сад , 14. април 2014. .

Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић и покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугaрски данас су заједно са представницима регије Умбрија, града Перуђе, које је предводио саветник за културу и социјалну политику Андреа Черники (Andrea Cernicchi) одржали конференцију за новинаре, на којој су говорили о наставку сарадње два региона у области културе и информисања. Конференција је одржана у Влади АП Војводине.

Према речима потпредседника Грујића, град Перуђа и регија Умбрија већ имају дугогодишњу сарадњу са Галеријом Матице српске и Покрајинским заводом за заштиту споменика културе, тако да се наша сарадња наставља на обострано задовољство и то више сегмената.

„Ове године ћемо са наше стране подржати одлазак неког од војвођанских бендова на Умбрија џез-фестивал, који је пре неколико година био присутан у Новом Саду. Намера нам је да следеће године наставимо са том праксом и будемо домаћини најпрепознатљивијем џез-фестивалу, с тим што би било добро да се он не одржава само у Новом Саду, већ и у неким другим градовима Војводине. Са друге стране било би добро да се, кроз фестивал „Cinema city“, представимо и у Умбрији са својим програмом, док се исти пројекат може имплементирати и на фестивал „НОМУС“ , „Terra festival“ у Кикинди, као и луткарски фестивал. Умбрија као регија је једна од носилаца богате италијанске културе, а град Перуђа је познат и изван европских граница по фестивалу журналистике, где би се успоставила сарадња о учествовању наших новинара и студената журналистике, како би се чула интересантна предавања, разменила искуства и знања звучних новинарских имена“ рекао је на крају излагања потпредседник Грујић.

Бранислав Бугарски подсетио је да су ове две регије интензивирале сарадњу прошле године у јулу месецу, када је Перуђа добила могућност да постане Европска престоница града културе за 2019. годину,а град Нови Сад за 2020. годину. "Осим сарадње у области културе, за нас је посебно било важно да чујемо њихова искуства у области пољопривреде, привреде и индустрије. Војводина, као регија, има добру сарадњу и са регијом Фруили-Венеција-Ђулија, на основу које ће успоставити даљу сарадњу и са Умбријом", рекао је Бугарски.

Андреа Черники се у име града Перуђе и регије Умбрија захвалио на гостопримству, нагласивши да је Умбрија регија са великим бројем манифестација и фестивала у чему је препознала Војводину као партнера. "Садржај и суштина тих дешавања могу да нам се преплету, јер имају сличне циљеве и задатке. С обзиром на то да је председница регије Умбрија, уједно и председница италијанских регија у Европском парламенту, кроз деловања и позитивне примере представиће Војводину и град Нови Сад, као кандидата за престоницу културе на будућим заседањима, где ће предочити и заједничке документе о сарадњи, који би током ове године требало да се реализују. Осим сарадње у области културе, наставићемо сарадњу и између Института за конзервацију и рестаурацију заштите културне баштине и војвођанских институција", изјавио је Андреа Черники.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs