Вести


Наташа Павићевић Бајић отворила Форум о енергетској ефикасности

Нови Сад , 10. мај 2013.
-A A +AНаташа Павићевић Бајић отворила Форум о енергетској ефикасности.

Нови Сад , 10. мај 2013. .

Нови Сад, 10. мај 2013. године - Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине Наташа Павићевић Бајић отворила је Форум о енергетској ефикасности - ЕНЕФ форум, који се, поводом Дана одрживог развоја, одржава у Сремским Карловцима. Присутнима се обратила и председница Покрета горана Јелена Јефтић.Форум о енергетској ефикасности - ЕНЕФ организовао је Покрет горана Војводине, у сарадњи са Удружењем грађана „Центар пасивна кућа", уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ и Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине.
У склопу ЕНЕФ-а, одржана је и панел дискусија са темом "Енергетска ефикасност у зградарству", са освртом на улогу државе у имплементацији одредаба о енергетској ефикасности.
Овом приликом обележена је и међународна манифестација Европски дани Сунца, која се паралелно одржава у 11 градова Србије. Манифестација се одржава у организацији удружења „Центар за енергетску ефикасност и примењену екологију", а Покрет горана пружа подршку манифестацији, са циљем промоције употребе соларне енергије и заштите животне средине.

"Принципи енергетске ефикасности су један од најважнијих принципа одрживог развоја привреде, с једне стране, а са друге, имају за циљ побољшање економског стандарда становништва. Законом о ефикасном коришћењу енергије добили смо системски закон који ће нам помоћи да мере Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине, које су спровођене у покрајинској управи, локалним самоуправама, школама и другим објектима - интензивније реализујемо," истакла је Наташа Павићевић Бајић. Мере Покрајинског секретаријата усмерене су ка едукацији, подизању свести грађана о чувању енергије, са једне стране, а са друге стране, активности, које Секретаријат такође подржава, имају за циљ уштеду енергије и развој производње.
Све активности и мере које подржава и спроводи Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине имају за циљ уштеду енергије и повећање профитабилности и конкурентности домаће привреде, кроз рационално управљање енергијом, што ће допринети побољшању животног стандарда људи, као и повећању степена заштите животне средине. Наташа Павићевић Бајић је додала да је реч о сплету мера, који, кроз наше природне ресурсе у обновљивим изворима и кроз поштовање енергетских принципа и Закона о енергетској ефикасности, могу брзо дати резултате, чиме ће се обезбедити бржи развој привреде и створити услови за бољу укупну социјалну слику нашег друштва. Она је истакла да су овакви стручни форуми од изузетног значаја и због тога Покрајински секретаријат даје подршку њиховом државању, као и свим акцијама невладиних организација, основних и средњих школа, како би се свима приближили принципи чувања енергије.Овом приликом најављена је активност Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине, која ће бити одржана 4. јуна ове године, када ће бити предсатвљен Акциони план за имплементацију Закона о ефикасном коришћењу енергије у делу који се односи на формирање канцеларија за енергетску ефикасност.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs