Вести


Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“ и руски Федерални институт за здравље животиња потписали протокол о сарадњи

Нови Сад , 16. октобар 2017.
-A A +AНаучни институт за ветеринарство „Нови Сад“ и руски Федерални институт за здравље животиња потписали протокол о сарадњи.

Нови Сад , 16. октобар 2017. .

Представници Научног института за ветеринарство „Нови Сад“ и Федерални институт за здравље животиња (ФГБ „АРРИАХ”) из Русије, потписали су данас протокол о успостављању научно - технолошке сарадње.

Први корак ове сарадње огледаће се у раду на развијању програма вакцинација, потом на дијагностичким методама болести код животиња, те боравку наших сарадника у руском Федералном институту.

Потписивању овог значајног документа, којим ће бити омогућено унапређивање билатералне, научне и технолошке сарадње ових институција, присуствовао је и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић.

„Потписивање овог протокола има вишеструку значај. Овакав документ с једне стране треба да обезбеди да ова научно-технолошка сарадња послужи као добар основ за заједничко научно истраживање, када је у питању национални, али и међународни интерес“, истакао је мр Радојевић и навео да је смисао овог протокола и у заједничком наступу за финансијска средства код међународних фондова, у циљу реализације пројеката који су од обостраног интереса и за Србију и за Руску Федерацију.

Ресорни секретар је навео и да ова врста сарадње треба да доведе и до усаглашавања и одређених правилника и одређених захтева који постоје свакако на руском тржишту, јер Федерални институт јесте део целокупног руског административног система и надлежне управе која се бави контролом квалитета. Производи животињског порекла свакако захтевају значајне процедуре усаглашавања, као што је то случај и са другим пољопривредним производима где ће, према мишљењу мр Радојевића, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“ дати свој допринос, како би у наредном периоду олакшали извоз производа животињског порекла.

Директор Научног института за ветеринарство „Нови Сад“ , проф. др Мирослав Ћирковић, један од потписника протокола, истакао је да постоји велики интерес када је реч о остваривању широке сарадње са институцијом попут руског Федералног института из Владимирова. Ова сарадња ће поред развијање програма вакцинација и терапије превентивних мера, обухватити и програм контроле намирница, које извозимо на руско тржиште, као и уједначавања стандардизације и акредитације. Он је рекао да ова сарадња са Руском Федерацијом треба да допринесе образовању наших кадрова, унапређивању издавачке делатности, као и сарадњу наших научника, те могућност учешћа у реализацији технолошких пројеката.

Директор Федералног института за здравље животиња из Владимирова Дмитриј Лoзовој, нагласио је да је Научни институт за ветеринарство у Новом Саду водећа институција, и навео значај руског института истакавши да се баве блиским пословима, те да постоји спремност у настојању да делимо постојеће знање и искуство.

„Институције као што су наше две, не могу се бавити науком локално, већ морају сарађивати. Наука и сарадња не познају границе“, нагласио је Лазовој и додао да је брига о здрављу животиња важан елемент и српске привреде, као и да шира сарадња на плану науке и истраживања наших институција може само да допринесе и убрза постизање бољих резултата.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs