Вести


Најављени већи буџетски подстицаји за сертификацију органске производње, стандардизацију безбедности и квалитета хране и локалне акционе групе за рурални развој

Нови Сад , 15. децембар 2016.
-A A +AНајављени већи буџетски подстицаји за сертификацију органске производње, стандардизацију безбедности и квалитета хране и локалне акционе групе за рурални развој.

Нови Сад , 15. децембар 2016. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић уручио је уговоре корисницима који су остварили право на подстицајна средства за сертификацију органске производње и за систем сертификације у области безбедности и квалитета хране. Поред тога, потписани су и уговори са локалним акционим групама, чији рад је веома важно ојачати, јер оне треба да буду носиоци реализације ИПАРД програма.

Покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић најавио је да ће у покрајинском буџету за 2017. години значајно бити увећана средстава за ове намене. Нова Покрајинска влада жели на тај начин да подстиче развој органске производње, унапреди стандардизацију у безбедности производње и квалитета пољопривредно-прехрамбених производа на територији Војводине, и, посебно да унапреди рад локалних акционих група, које треба да буду важна карика у припреми стратегија локалног руралног развоја.

„Кад је у питању сертификација и генерално развој органске производње, у овој, 2016. години, претходна Покрајинска влада је планирала само 100.000 динара, средства која данас и реализујемо. За ту намену у наредној години планирамо 10 милиона динара. За сертификацију у области безбедности и квалитета хране планирали смо нова три милиона динара“, рекао је Радојевић.

Један од циљева је и промоција партнерства на локалном нивоу између јавног сектора, цивилног сектора и привредних субјеката и зато је за локалне акционе групе, уместо три милиона динара колико је ове године било за то издвојено, у наредној години тај износ бити увећан на седам милиона динара.

„Желимо да промовишемо локалне акционе групе, јер оне треба да буду носиоци локалних стратегија руралног развоја. Они су ти који треба да препознају потребе својих локалних заједница, да их конципирају на најбољи могући начин, а ми их кроз бесповратна средства стимулишемо да на квалитетан начин препознају своје потребе, напишу их у виду пројектно-техничке документације и да то буде основ за аплицирање према европским фондовима“, рекао је Радојевић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs