Вести


Најављен мултимедијални пројекат "1914... и даље" Кронос квартетa на музику Александре Вребалов

Нови Сад , 26. септембар 2014.
-A A +AНајављен мултимедијални пројекат "1914... и даље" Кронос квартетa на музику Александре Вребалов.

Нови Сад , 26. септембар 2014. .

Мултимедијалним пројектом "1914... и даље" Кронос квартет, који изводи оригиналну музику Александре Вребалов обједињену са филмом Била Морисона, после премијера на Берклију и на Единбуршком фестивалу, започиње европску турнеју управо наступима у Београду у Сава центру, 6. новембра и у Новом Саду, у Српском народном позоришту, 7. новембра. Њихове наступе које су пратиле одличне критике, на данашњој конференцији за новинаре у Српском народном позоришту, најавили су Славиша Грујић потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за културу и јавно информисање, Милан Радуловић, председник Музичке омладине Новог Сада, Небојша Брадић, председник Дунавфеста, Александар Милосављевић, управник Српског народног позоришта и Вук Жугић, помоћник директора за уметничке послове Сава центра.

Након приказивања кратког инсерта из филма „1914... и даље“ потпредседник Грујић је рекао да прича о „Великом рату“ кроз музику и дигиталне слике, нас води у време дешавања током Првог светског рата, чију годишњицу ове године обележавамо и који је за нас, људе у култури један од најбитнијих догађаја. Пројекат Кронос квартета подржан је од стране Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, заједнички са партнерима из Дунавфеста, Српског народног позоришта, Музичке омладине Новог Сада и Сава центра, а наступи квартета су организовани у Београду и Новом Саду“ нагласио је секретар Грујић и додао да „се овај комад уклапа у општу културну политику Војводине, јер смо у протеклих шест месеци подржали одржавање Шекспир феста, Изложбу Хенрија Мура а сада и наступ Кронос квартета, јер култура мора бити награђена општим ставом - да је доступна свима и свуда и зато ћемо нашу сарадњу наставити у још неколико значајних пројеката, препознатљивих вредности, које унапређују нашу културу уопште“, истакао је на крају секретар Грујић.

Носилац пројекта је Музичка омладина Новог Сада а председник Миланом Радуловић је овом приликом апострофирао да обележавање стогодишњице „Великог рата“ на нашим просторима и наступ Кронос квартета, који изводи оригиналну музику наше Александре Вребалов је био повод да наступе у нашој земљи. Сам наступ је од великог значаја за љубитеље уметности и културе јер овај квартет је познат широм света и изводи преко 800 композиција.

Небојша Брадић је као председник Дунавфеста, позвао путем медија публику да дође и доживи један спектакуларан наступ овог гудачког квартета. Дунавфест је иначе био и кум овог мултимедијалног пројекта, називаног „1914... и даље“ који се односи на догађаје из Првог светског рата и на све године после тога, обухватајући и данашњицу, а опет поставља једно трајно питање: колико уметност и уметници могу да утичу на дешавања у свету?

Захвалност на гостовању Кронос квартета у Новом Саду и у Београду упутили су Александар Милосављевић, управник Српског народног позоришта и Вук Жугић, помоћник директора за уметничке послове Сава центра.

По речима управника Милосављевића, не треба да будемо скромни већ да сагледамо чињенице које кажу да када се удруже пријатељи уметности онда успех неизоставно долази, као што је најављени наступ светски чувеног квартета. Ово је уједно и прилика да најавимо и октобарско гостовање Државног академског театра Опере и Балета из Јекатеринбурга из Русије (13. октобар, Сцена Јован Ђорђевић, у 19.30 сати), и гостовање Звездара театра из Београда (20. октобар, Сцена Пера Добриновић,19.30 часова), са представом Душана Ковачевића „Рођендан господина Нушића“ у режији Небојше Брадића и главној улози Бранислава Лечића, чије гостовање је подржао Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, нагласио је Милосављевић.

Александра Вребалов, која се овом приликом јавила уживо путем интернета и захвалила се на подршци свим учесницима, нагласивши да је радећи на комаду који се зове „Beyond Zero: 1914-1918“, била је инспирисана антиратним текстовима, музиком и уметничким делима, која су настала током непосредно по завршетку Првог светског рата, укључујући стваралаштво Вилфреда Овена и Зигфрида Сасона, музику Дебисија, Сатија и уметност дадаизма.

Филмски део „Beyond Zero: 1914 – 1918.“ сачињен је од филмова које публика никада није видела, јер су снимљени током Великог рата, архивирани и сада пребачени на ХД верзије оргинала. Филм приказује рат у свим његовим облицима и као серија докумената преноси слику, као сведочанство времена и историје.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs