Вести


Најбоља млада научница у Србији за 2018. годину на пријему у Покрајинској влади

Нови Сад , 21. новембар 2018.
-A A +AНајбоља млада научница у Србији за 2018. годину на пријему у Покрајинској влади.

Нови Сад , 21. новембар 2018. .

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, приредио је данас у Покрајинској влади свечани пријем за најбољу младу научницу у Србији за 2018. годину, др Јелену Владић.

Тим поводом секретар Милошевић је истакао да се на овај начин одаје поштовање према великом научном стваралаштву награђене др Јелене Владић, као и Технолошком факултету и Универзитету у Новом Саду.

„Покрајинска влада почаствована је овим успехом. Лепа слика је отишла у свет, где се др Владић налази у друштву заједно са садашњим ректором Универзитета у Новом Саду проф. др Дејаном Јакшићем и бившим ректором проф. др Мирославом Весковићем и представља нешто што говори о континуитету идеје вере и поверења“, рекао је ресорни секретар Милошевић и додао да награђена др Јелена Владић има огроман научни потенцијал, већ сада видљив у научној продукцији, који представља снажан генератор унапређења наставног процеса, али и боље повезаности науке и привреде.

Награда Danubius Young Scientist Award додељује се од 2011. младим научницима из 14 земаља Дунавског региона (Аустрија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Чешка, Хрватска, Мађарска, Молдавија, Немачка, Румунија, Словачка, Словенија, Србија и Украјина), за изузетна достигнућа у подручју њиховог истраживања. Награду додељује Аустријско министарство за образовање, науку и истраживање и Институт за Дунавски регион и Централну Европу, а ове године је уручена у Братислави.

Према речима награђене др Владић признање за њу представља част и није дошло преко ноћи, већ је резултат вишегодишњег напорног рада.

„Имам сјајну сарадњу са тимом са Технолошког факултета, али и са талентованим научницима из других институција у Србији и ван ње. За једног младог научника у нашој земљи ова награда представља велики подстицај да останемо у земљи и наставимо да стварамо“, рекла је др Владић.

Др Јелена Владић се на Технолошком факултету бави истраживањем у области фармацеутских технологија и фармацеутске хемије. Фокус њеног истраживања је екстракција биоактивних једињења из лековитог биља, споредних производа прехрамбене индустрије и микроалги.

Захваљујући престижним грантовима које је освајала и претходних година, Јелена је боравила на вишемесечним стручним усавршавањима на престижним научним институцијама у Великој Британији и Португалу. Тренутно је ангажована на пет пројеката на националном нивоу и четири међународна пројекта. Ауторка је и коауторка великог броја научних публикација.

Пријему су присуствовали ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Дејан Јакшић, проректор за наставу проф. др Сања Подунавац Кузмановић, декан Технолошког факултета проф. др Биљана Пајин и продекан Технолошког факултета проф. др Сенка Видић.


Извор: ПС за високо образовање и научноистраживачку делатност

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs