Вести


Нераскидиве су везе са Републиком Српском у свим областима

Нови Сад , 17. септембар 2017.
-A A +AНераскидиве су везе са Републиком Српском у свим областима.

Нови Сад , 17. септембар 2017. .

Пријатељство и везе Републике Србије и Републике Српске нераскидиви су у свим областима, рекао је вечерас, поздрављајући у Скупштини АП Војводине учеснике манифестације „Дани Српске у Србији“, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бијелић.

„Овакви сусрети не само што у симболичком смислу представљају израз саборности и солидарности српског народа, већ верификују и обострану спремност на стваралачке, продуктивне и конкретне аранжмане у свим областима, од привреде, науке и спорта до културе, просвете и туризма“, додао је Бијелић.

С друге стране, министар у Влади Републике Српске Дане Малешевић изразио је задовољство што се део те манифестације одвија и у Нови Саду, посебно у делу презентације шароликости традиције, обичаја и културе српског народа, обухваћене концертом „Стазама завичаја“.

Присутнима су се у Скупштини обратили и њен генерални секретар Никола Бањац и директор покрајинског Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Душко Ћутило. Непосредно пре почетка концерта „Стазама завичаја“, учеснике је на Тргу слободе поздравио покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић.

„Завичај је дивна реч, јер нам пружа могућност препознавања самог себе, буди у нама љубав, радост и традицију, подстиче колективно памћење, дефинише наш идентитет и, најзад, одређује наше место на планети“, нагласио је Штаткић.

По његовим речима Република Српска и Република Србија, као и сви Срби, ма где год да су, чине једну нераскидиву животну и културну матрицу.
„Зато и треба да негујемо завичајне стазе, јер једино тако чувамо нашу традицију, културу и веру градећи идентитет српског народа“, нагласио је Штаткић.

Манифестација „ Дани Српске у Србији“ одржава се пету годину за редом, добијајући тиме идентитет традиционалног сусрета са све већим бројем учесника.
У богатом културно уметничком програму који је у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији, а уз подршку Покрајинске владе и Града Новог Сада, организовао Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима, учествовало је преко 300 извођача из Републике Српске и из Србије.
.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs