Вести


Обележавање 150 година словачке штампе у Војводини и 70 година “Хлас људу”

Нови Сад , 14. октобар 2014.
-A A +AОбележавање 150 година словачке штампе у Војводини и 70 година “Хлас људу”.

Нови Сад , 14. октобар 2014. .

Поводом обележавања јубилеја, 150 година словачке штампе и 70 година од оснивања информативно-политичког листа „Хлас људу“, у Скупштини АП Војводине потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за културу и јавно инфомисање, Славиша Грујић, потпредседница Скупштине АП Војводине Ана Томанова Маканова и Самуел Жјак, генерални директрор НИУ “ Хлас људу”, одржали су конференцију за новинаре.

За обележавање јубилеја припремљен је низ пригодних манифестација, као што су Међународна конференција о историји словачке штампе у Републици Србији и промовисање новог, савременог формата и дизајна листа „ Хлас људу“, који ће се убудуће припремати у Штампарији у Бачком Петровцу.

Поздрављајући присутне у име Скупштине АП Војводине потпредседница Ана Томанова Маканова је истакла значај овогодишњег јубилеја, нагласивши да су Словаци још у XIX веку издавали девет часописа, намењених првенствено деци “Зорничка”, затим за пољопривреднике, привреднике, верски часопис и неке друге, што иде у прилог чињеници да то говори о једној великој и дугој традицији очувања језика, писма и културе словачке националне заједнице.

“До краја Првог светског рата било је десет часописа, а од тада до данас 44 периодична издања” прецизирала је Томанова Маканова и додала да је то “архив, вредан помена и поноса, због чега данас имамо част и могућност да овај јубилеј обележимо на посебан начин, кроз низ активности, где су организоване изложбе, научно- стручне конференције, свечана акадамија и низ других догађаја, где користим прилику да позовем све заинтересоване љубитеље писане речи”, закључила је на крају излагања Ана Томанова Маканова.

У име Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање обратио се потпредседник Покрајинске владе и ресорни секретар Славиша Грујић, који је овом приликом честитао значајан јубилеј, иза којег стоји век и по стварања и неговања словачког језика, културе и писма.

“Војводина је управо то, шаролика лепеза, попут дуге, са безброј боја, која свака за себе означава по једну нацију, а опет све заједно живе на једном простору и негују своје добро очуване односе”, рекао је секретар Грујић и истакао да “тамо где живе националне заједнице, јасно је да имају свој језик,писмо и културу, а наш задатак је да то на најбољи могући начин очувамо, јер само на такав начин Војводина може представљати правог амбасадора Србије у свету. Обележавање 150 година штампе на језику националне заједнице је дуг временски период, као и обележавање 70 година издавања новина, са 4.600 бројева, где свако треће домаћинство чита и информише се из њега, говори о поверењу и постојаности тог часописа. У ери нових технологија, интернета, вибера, твитера и многих других нових технологија, јесте само надоградња писане речи већ утртог пута и чини ми се да је на крају истина када неко каже да све почиње од речи, да би напослетку и остала само реч” рекао је секретар Грујић.

О детаљима обележавања програма прославе говорио је Самуел Жјак, генерални директрор НИУ “ Хлас људу”. Он је прецизирао да 17.октобра у 10.00 часова у фоајеу „Студија М” ће се отворити изложба „150 година словачке штампе у Војводини”, истога дана у исто време и на истом месту одржаће се међународна научно-стручна конференција о историјским годишњицама словачке штампе, да би се 17.октобра у 17.30 часова у згради Дневника на четвртом спрату отворила изложба фотографија „Лица” Ота Филипа. Истога дана у 20.00 часова биће одржана свечана академија поводом историјских јубилеја словачке штампе и „Хлас људу”.

У суботу, 18 октобра у 11.00 часова испред зграде штампарије у Бачком Петровцу биће откривена спомен – плоча на штампарској машини, на којој је 19.октобра 1944. године изашао први број листа „Хлас људу”, након чега ће се симболично засадити „зорничкине липе” испред зграде штампарије и обавити крштење књиге „Ходнота творцу” (Вредност ствараоца) у штампарији у Бачком Петровцу.


Извор: Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs