Вести


Обележена 75. годишњица Новосадске рације

Нови Сад , 23. јануар 2017.
-A A +AОбележена 75. годишњица Новосадске рације.

Нови Сад , 23. јануар 2017. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је данас обележавању 75 година од када су мађарски фашисти, у три дана рације - од 21. до 23. јануара 1942. године, у Новом Саду убили и под лед у Дунав бацили више од хиљаду и двеста Срба, Јевреја и припадника других етничких група, највећим делом Рома. У једном од најзлогласнијих погрома, у периоду од 2. до 29. јануара 1942. године, у рацијама у Бачкој, трагично је страдало око 3.800 невиних жртава, међу којима је било и деце.

Испред споменика „Породица“ одржан је помен невиним жртвама Новосадске рације, једне од највећих трагедија у историји Новог Сада. Обележавање годишњице Новосадске рације организовали су Град Нови Сад, Јеврејска општина Нови Сад и Епархија бачка Српске православне цркве.

Окупљенима на новосадском Кеју жртава рације, обратили су се председник Републике Србије Томислав Николић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, док су помене Српске православне цркве одржали Његово преосвештенство епископ бачки господин Иринеј и Јеврејске заједнице врховни рабин Србије господин Исак Асиел.

Председник Србије Томислав Николић је изјавио да са историјске дистанце од 75 година ране на бићу народа зацељујемо праштањем, помирењем и искреном посвећеношћу да се зло и безумље никада не понови, али да страдања невиних жртава заборавити нити можемо, нити смемо. Пошто прошлост не можемо изменити, рекао је Николић, зато садашњост и будућност, ваља градити на разуму, који позива на сарадњу и на емоцијама које почивају на праштању, никад на мржњи и освети.

„Србија би требало да у наш правни систем уведе установу „спомен жртве“ и да се обједини јединствен спомен-комплекс у знак сећања на све невине жртве које су поднете у покушају истребљења читавог српског народа, јеврејског, ромског и других братских народа са ових простора, пре свега током Првог и Другог светског рата, да се оштро супротстављамо забораву и порицању. Истовремено, имајући у виду заједнички генерички појам за геноцид над појединим народом, а посебно што српски народ, сразмерно броју становника свакако припада народима који су највише страдали у читавој историји човечанства, предлажем да се установи јединствен појам: затирање, који ће да означава српско страдање, као што су холокауст и порајмос, као универзално прихваћени појмови који се везују за страдање јеврејског и ромског народа. Затирање нека означава покушај истребљења српског народа за време Првог светског рата, али фашистичких режима у нацистичкој Немачкој и Независној држави Хрватској“, рекао је Николић .

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је подсетио да је нa дaнaшњи дaн, прe тaчнo 75 гoдинa, Нoвим Сaдoм влaдao ужaс.
„Oсим трajнoг сeћaњa у нaшoj нaциoнaлнoj свeсти, истинa o фaшистичкoj рaциjи трeбaлo би дa нaс уjeдини у бoрби прoтив пaтoлoшкe мржњe и шoвинистичкoг лудилa. И ja вeруjeм дa сe вишe никaдa нeћeмo брojaти, ни прeбрojaвaти пo крвним зрнцимa, вeћ сaмo пo чeститoсти. Вeруjeм дa ћe нaм увeк бити вaжниje кaкви смo, a нe кo смo, и дa ћeмo нa ружнe рeчи oдгoвaрaти лeпим. И вeруjeм дa ћeмo у нaшeм Нoвoм Сaду увeк слoбoднo живeти и гoвoрити и српски, и рoмски, и мaђaрски и да ћемо се увaжaвaти, рaзумeти, пoштoвaти у свимa нaшим рaзликaмa. Дaнaс, 75 гoдинa пoслe дoгaђaja кojи je oпoмeнa зa чoвeчaнствo, нашим градом влaдajу нeки нoви oптимизaм, жeљa дa нaпрeдуjeмo и рaзвиjaмo се, дa рaдимo свe oнo у чeму je злo прeкинулo хиљaдe нaших сугрaђaнa. To je тугa сa кojoм живимo, aли кoja нaс пoдстичe дa будeмo бoљи, aкo вeруjeмo у сeбe, и у нaшe зajeдништвo“, рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Венце на споменик „Породица“, положили су председник Републике Србије Томислав Николић, председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, делегација Скупштине АП Војводине коју је предводио Иштван Пастор, делегација Покрајинске владе, амбасадори Израела, Мађарске, Велике Британије, Немачке, Кипра и представници амбасада Русије и САД, представници Јеврејске општине Нови Сад, Савеза јеврејских општина Србије, Матице ромске, представници потомака жртава Новосадске рације и грађани.

По завршетку програма, грађани су се упутили на новосадску плажу „Штранд“, где су делегације Града Новог Сада, Јеврејске општине Нови Сад и Епархије бачке положиле цвеће на спомен обележје жртвама Новосадске рације.

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs