Вести


Обележено четири деценије од оснивања Академије уметности у Новом Саду

Нови Сад , 22. април 2014.
-A A +AОбележено четири деценије од оснивања Академије уметности у Новом Саду.

Нови Сад , 22. април 2014. .

Одлуком Скупштине АП Војводине, 22.априла 1974. године основана је у оквиру Универзитета у Новом Саду и Академија уметности, чиме је велика и богата традиција уметничког стваралаштва у Војводини утемељена у овој образовној институцији. И тада, као и данас она је образовала и школовала три смера студената опредељених за музичку, ликовну или драмску уметност.
Тим поводом, данас је у Српском народном позоришту одржана свечана академија, на којој су бројне госте, декане факултета, професоре, представнике институција културе, као и амбасадора Јапана Масафуми Курокија, поздравили су декан Академије уметности проф. мр Зоран Крајишник, ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Мирослав Весковић и потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић.
У име Владе АП Војводине и у име Покрајинског секретаријата за културу и јавно иформисање, као и у своје лично име јубилеј је честитао ресорни секретар Славиша Грујић, који је овом приликом истакао да покрајинска Влада има посебно развијен осећај када је у питању Академији уметности, а поента јесте у пријатељском односу.
„ Време, које је иза ње је 40 година рада, стварања,образовања, успеха, препознатљиовсти и то је време брзо прошло. Зато многа препознатљива имена, која знамо из ликовног, музичког или драмског стваралаштва Војводине безмало увек везујемо за Академију уметности у Новом Саду, у коју је част и задовољство доћи и уз озбиљан труд је и завршити. Безбројне могућности, које она нуди и јесу могућности и зато вам желим успех и у даљем раду” истакао је у свом излагању потпредседник Славиша Грујић.
Ректор Универзитета др Мирослав Весковић честитајући јубилеј је рекао да је Универзитет у Новом Саду поносан на своју Академију уметности, јер она има стратешко опредељење, а то је успех. Она је институција вредна респекта, по дометима, жељама и начинима интерпретације.
Декан Академије уметности Зоран Крајишник се у име Академије, професора и студената захвалио бројним званицама, и овом приликом је рекао да је ова институција образовања младих уметника, носилац културе и културних дешавања на овим просторима у протекле четири деценије. Садржаји и програми Академије су се од њеног оснивања до данас мењали, допуњавали, проширивали да би данас били активни чланови бројних европских еснафских удуржења, као и активни носиоци међурегионалне сарадње са другим академијама, учесници у бројним европским пројектима и све то захваљујући ангажовању, раду и труду професора Академије уметности, студентима и пријатељима Академије.


Извор: Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs