Вести


Обележено 200 година Српске учитељске школе у Сентандреји

Нови Сад , 11. новембар 2012.
-A A +AОбележено 200 година Српске учитељске школе у Сентандреји.

Нови Сад , 11. новембар 2012. .

Нови Сад/Сентандреја, 10. новембар 2012.- Године 1812. Урош Несторовић, филозоф и правник,  основао је у СентандрејиПрепарандију - Српску учитељску школу чији језваничан назив био Краљевски педагогијум народа илирског. Урош Несторовић,рођен у Будиму  1810. Године, именован је за врховног инспектора свихправославних школа у Хабсбуршкој монархији и добио је задатак да изврши њихову реформу. Послеинспекцијског путовања  децембра 1810. године поднео је извештај царуФранцу Првом у којем је између осталог затражио отварање српске и румунскеучитељске школе. Српска учитељска школа отворена је у Сентандреји, а румунска у Араду. Рад српске Препарандије у Сентандреји 1815. године продужен је за две године, а 1816. године школаје премештена у Сомбор, тако да Сомборска учитељска школа наставља традицијеСрпске учитељске школе у Сентандреји.

Свечанипрограм обележавања 200 годишњице Препарандије,организован је у самој зградиПрепарандије, која је ту почела са радом, а у сарадњи Српског института,Епархије будимске, Педагошког факултета у Сомбору, Српског педагошког центра уМађарској и српских мањинских самоуправа у Будимпешти. Тим поводом, два веканакон оснивања прве Српске учитељске школе, потпредседник Владе АП Војводинеи покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић говориоје на данашњој свечаности.
У име Владе АП Војводине и покрајинскогсекретаријата за културу и јавно информоисање желим да вас поздравим и честитамна веома значајном јублеју.Ходајући по калдрми сентандрејских улица подсетилесу ме на Сремске Карловце, који су негде 400 километара  одавде. Све тозаједно ме је подсетило на наше сународнике, који су својим радом, знањем,умећем оставили овај печат, на који сам јако поносан

-Два века постојања је јако леп јубилеј, а често се таквим обележавајугодишњице битака или старих здања, али данас обележавамо два  векасрпског просветитељтсва, као реком људи који су једни другима преносилизнање и умеће- рекао је Славиша Грујић.
-Један уман човек, какав је био Урош Несторовић,симболички речено пред собом јеимао отворену књигу у којој је свако име стварало историју, која се памти ипреноси. Због тих људи овај јубилеј је битан и вредан сећања, о којима ћемоопет причати за четири године када Учитељска школа у Сомбору буде обележаваласвојих 200 година постојања, постојања људи, науке и просвећења- рекао је СлавишаГрујић.
 
Епископ будимски Лукијан је у свомобраћању истакао и подсетио да је на овом месту засађено и овде је изниклозрно просветитеетљства, које ће се годинама потом ширити на све друге странеЕвропе. У то време црква је носила поред ширења духовности и мира, обавезу ипросветитељтсва, коју ће неговати дуго година, заправо то ради и данас, јерхришћанство је печат како европске, тако и српске душе.  Данашњи програм састојао се од стручногокруглог стола и свечане академије. Беседа на академији посвећена је оснивањупрве Српске учитељске школе и друштвеној улози српског народног учитеља. Уоквиру округлог стола промовисана је књига Милана Степановића "ВасилијеКовачић: Беседа о добровољним прилозима" На свечаној манифестацији говорио јеи градоначелник  Сентандреје Ференц Тиц, директор српског позоришта уМађарској Милан Рус,као и бројни други гости.  

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs