Вести


Обележен Међународни дан матерњег језика у Ковачици

Нови Сад , 22. фебруар 2013.
-A A +AОбележен Међународни дан матерњег језика у Ковачици.

Нови Сад , 22. фебруар 2013. .

Ковачица/Нови Сад, 21.фебруар 2013. - У Галерији "Бабка" у Ковачици, поводом обележавања Међународног дана матерњег језика, отворена је изложба „Панонска минијатура". Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић обратио се присутнима, а изложбу су отворили Јасна Зрновић из Националне комисије за сарадњу са Унеском и Вилиам С. Инфанте, координатор УН у Србији. Прочитана је порука Ирине Бокове, генералне директорке Унеска, поводом Међународног дана матерњег језика.
Након отварања изложбе, одржано је предавање на тему „Мултикултурни градови панонског простора". Предавању је присуствовао Братислав Петковић, министар културе и информисања Републике Србије. О теми је говорила проф. др Катрин Хорел, директорка француског Националног центра за научна истраживања (ИРИЦЕ) из Париза.
„Влада АП Војводине и Покрајински секретаријат за културу и јавно инфомисање у протеклим годинама пуно су радили да се очувају језици, култура и информисање. Финансирана су 244 пројекта за 17 националних заједница, 60 одсто буџета Покрајинског секретаријата иде за подршку мултиетничности у Војводини, подржавамо чак 66 кућа које представљају националне заједнице било да су медији, или културне установе. Поносимо се што у Војводини живи 27 нација, што имамо исто толико језика, шест религија. Сваки топоним пред улазак у град или село, написан је на неколико језика, а када укључите Радио-телевизију Војводине онда програм можете да гледате на десет језика. У војвођанској Скупштини у подједнакој употреби је шест језика и због свега овога смо јединствени у Европи", рекао је Славиша Грујић. 
Манифестацију је увеличао је републички министар културе и информисања Братислав Петковић.„Увек је лепо данашњи Дан обележити посетом Ковачици, местом словачког наивног сликарства, препознатљивог у целом свету. Од Кошица, као европске престонице културе, преко Тршића, Вуковог језичког наслеђа, до Ковачице, непресушне инспирације наиве и вишенационалне сложености, направљен је спој, који Србију чини поносном и зато ћемо сви заједно да се потрудимо како би она била још боља и напреднија" рекао је министар Петковић.

Вилиам С. Инфанте је рекао да је велика част бити сваке године у Ковачици на обележавању Међународног дана језика, са људима различитих нација, вере и обичаја. У име Националне комисије за сарадњу са Унеском у Србији, изложбу је отворила Јасна Зрновић, која је подсетила да је у 13 последњих година, 21. фебруара, Ковачица место у коме се показује и доказује да смо сви заједно са великом љубављу једни према другима. Знање језика, обичаја, културе преносимо деци, учимо их како да пишу и читају, а тиме језик негујемо кроз писмо, које потом преносимо у књиге, што за нама остаје и што језик чини живим.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs