Вести


Обележен Светски дан здравља

Нови Сад , 07. април 2016.
-A A +AОбележен Светски дан здравља.

Нови Сад , 07. април 2016. .

Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију је данас са Институтом за јавно здравље Војводине и удружењем „Живот и здравље“ на СПЕНС-у обележио Светски дан здравља. Ресорна секретарка проф. др Весна Копитовић је тим поводом отворила манифестацију „Промени став – буди здрав“. Била је то промоција здравог и квалитетног начина живота са циљем подизања свести грађана о потреби превентивних мера и активног учешћа у заштити здравља.

Посетиоци су имали прилику да на штандовима „Војвођанске куће здравља“ ураде низ бесплатних здравствених прегледа (крвни притисак, шећер у крви, издувни капацитет плућа, проценат кисеоника у крви, индекс телесне масе и слично) и добију велики број савета лекара.

Сваке године, Светска здравствена организација бира приоритетну област глобалног јавног здравља која је тема Светског дана здравља здравља, ове године је тема „Победи дијабетес“. Шећерна болест се с правом назива глобалном епидемијом, јер број оболелих особа у свету расте до нивоа који су били незамисливи пре само неколико деценија. Постоји више разлога за ову појаву, а најзначајнији је промена начина живота коју обележава већи унос висококалоричне хране и смањена физичка активност.

Најновије светске процене говоре да 415 милиона особа од 20 до 79 година живи са шећерном болешћу. Чак половина оболелих особа нема постављену дијагнозу болести те се не лечи. Међу скоро 5 милиона особа које годишње умру због шећерне болести, свака друга особа млађа је од 60 година. Већина оболелих је старости 45–65 година, што одговара најпродуктивнијем периоду живота. На светском нивоу, трошкови здравствене заштите везане уз шећерну болест износе преко 670 милијарде долара.

У Европи од шећерне болести болује 60 милиона особа, а трошкови лечења и неге за шећерну болест износе преко 150 милијарде америчких долара годишње. Ипак, преко 620.000 особа годишње умре од њених последица. Унутар европске региона, шећерна болест је најчешћа у Турској и земљама источне Европе.

Према резултатима "Истраживања здравља становништва Србије", у протеклих 10 година број особа са дијагнозом дијабетеса порастао је готово 50%, тако да данас у Србији око 470.000 особа (8,1% становништва) живи са дијабетесом. Ако томе додамо још 40% оболелих, код којих дијабетес још није откривен, укупан број оболелих од шећерне болести у Србији процењује се на 760.000. Последњих година тип 2 дијабетеса није више толико редак ни код млађих особа и адолесцената, као последица растуће епидемије гојазности. Према подацима Института за јавно здравље – Регистра за дијабетес, у нашој земљи од типа 1 дијабетеса годишње оболи приближно 157 девојчица и дечака узраста до 14 година, уз годишњи пораст оболевања од четири одсто . Оваква инциденција нас сврстава у ред земаља умереног ризика оболевања од типа 1 дијабетеса. Највећи број оболелих се дијагностикује у пубертету, у узрасту 10–14 година. Нажалост, превенција типа 1 дијабетеса који у највећој мери погађа најмлађе и даље није могућа.

У АП Војводини 2014. године инциденција оболелих од шећерне болести била је 5516,а стопа 290/100.000 становника. На територији Јужнобачког округа у 2014. години стопа инциденције оболелих од шећерне болести била је 281/100.000 становника док је на територији Града Новог Сада 2014. године регистровано је 1.029 особа са шећерном болести (тип1 22 особе; тип2 1.006 особа). Највећим делом то су особе са типом 2 дијабетеса, који обухвата преко 90% оболелих. Овај тип шећерне болести се сваке године у нашој земљи дијагностикује у просеку код 16.000 особа, обично после 40. године живота, нешто чешће код особа женског пола. Последњих година тип 2 дијабетеса није више толико редак ни код млађих особа и адолесцената, као последица растуће епидемије гојазности.

Међутим, веома охрабрује чињеница да релативно мале промене у стилу живота: усвајање правилног начина исхране, повећање физичке активности и одржавање нормалне телесне тежине смањују ризик за настанак дијабетеса преко 50 одсто.

Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију је за активности Института за јавно здравље Војводине везане за унапређење јавног здравља на територији АП Војводине у последњих 10 година издвојио близу 100.000.000,00 динара, а за Савез друштава Војводине за борбу против шећерне болести у последње 3 године више од 20.000.000,00 динара.


Извор: ПС за здравље

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs