Вести


Обележен јесењи Дан поља Института за ратарство и повртарство

Нови Сад , 06. септембар 2016.
-A A +AОбележен јесењи Дан поља Института за ратарство и повртарство.

Нови Сад , 06. септембар 2016. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић поручио је данас, отворајући јесењи Дан поља Института за ратарство и повртарство на Римским шанчевима код Новог Сада, да пољопривреда Србије, а посебно Војводине, мора да буде сектор заснован на знању, модерним технологијама и стандардима, који ће домаћем и страном тржиштима стално нудити иновативне производе, а произвођачима обезбедити одржив и стабилан доходак.

Подсетивши да управо пољопривреда са 10 процената учествује у бруто друштвеном производи Србије, а са 21 одсто у њеном извозу, Мировић је рекао да је циљ Покрајинске владе да помогне у оснаживању свих њене сегмената, како би били конкурентни на тржишту на коме већ сада доминирају компаније које морамо да стижемо, а од неких треба и да учимо.
За то је, како је нагласио, неопходан заједнички рад најшире стручне заједнице, пољопривредних организација и асоцијација, земљорадничких задруга, научно-образовних и истраживачких институција и, наравно, самог Института за ратарство и повртарство.

„Пољопривреда, најважнија област за нас у Војводини, захтева стална и континуирана усаглашавања свих нивоа власти у примени мера које пољопривредници траже. Оријентација ка додатој вредности пољопривредних производа, брендирање и заштита географског порекла, подршка органској производњи, очување села и посебно младих на селу, биће смернице нове пољопривредне политике,“ нагласио је Мировић.

Он је најавио да ће Покрајинска влада у буџету за 2017. годину конципирати подстицаје за изградњу нових смештајних капацитета, а оперативни приоритет биће и наводњавање, укључујући и одржавање канала за наводњавање и електрификацију атара.

Према речима проф. др Јана Турана, в.д. директора Института за ратарстви и повртарство, у тој научној установа у којој данас ради више од 100 научних истраживача, створено преко 1.000 сорти семена и хибрида, а регистровано скоро 500 које се сеју у 26 држава широм света.

У оквиру овогодишњег јесењег Дана поља, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, уручили су признања пољопривредним произвођачима – рекордерима у производњу „НС семе“ сорти и хибрида у 2015.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs