Вести


Одбрана од леда успешна, координација свих учесника изванредна

Нови Сад , 25. јануар 2017.
-A A +AОдбрана од леда успешна, координација свих учесника изванредна.

Нови Сад , 25. јануар 2017. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић одржали су данас радни састанак са представницима јавних водопривредних предузећа „Србијаводе“ и „Воде Војводине“, као и Републичке дирекције за воде. Анализирано постојеће стање у систему заштите од загушења ледом, пре свега на Дунаву, али и на другим водотоцима и размотрени предлози заједничких мера за будуће системско уређење реаговања надлежних институција у ванредним околностима, као што је актуелна ситуација са ледом.

Непосредно по завршетку састанка, председник Мировић је оценио да је, захваљујући великом ангажовању целог система, као и због међудржавног споразума са Мађарском и ангажовању њихових ледоломаца, обезбеђена потпуна и успешна заштита од леда.

„Када се заврши овај процес елиминације леда на Дунаву у зони од Бановаца до Београда, ми ћемо моћи да констатујемо да више нема никакве опасности на водотоцима у Републици Србији“, рекао је Мировић.

Он је додао да је било речи о потреби да се сви заједнио окупе око тога да Србија у потпуности буде суверена када је реч о одбрани од загушења ледом. Он сматра да је неопходно ући у набавку одговарајућих ледоломаца, у чему ће Покрајинска влада пружити сваку врсту подршке Влади Републике Србије и надлежним министарствима.

Осврнувши се на то зашто Србија нема довољан број ледоломаца, Мировић је рекао да је то питање за оне који су учествовали у „прљавој“ приватизацији појединих предузећа која су у свом власништву имала одговарајуће капацитете те врсте.

С друге стране, Недимовић је нагласио да је најважније то што су сачувани велики водопривредни објекти, попут мостова и додао и да је у току константно, двадесетчетворочасовно осматрање река како би се по обавештењу о било којој значајној промени или потреби да се због појаве чепа негде ледоломци усмере, то и урадило.

„Први пут имамо пуну координацију свих учесника у процесу, без обзира на то да ли је у питању проблем на територији Војводине или на територији централне Србије, први пут све службе, водопривредна предузећа, ресорна министарства и покрајинске институције раде пуним капацитетом и у синхронизацији. Желимо да оставимо систем за будућност који у случају неке сличне ситуације може да се активира у року од 24 сата“, рекао је Недимовић.

Он је подвукао и да је добра комуникација између српског премијера Александра Вучића и мађарског премијера Виктора Орбана омогућила да се ова екстремна ситуација разреши врло лако, јер су се ледоломци из Мађарске, иако им је рок за долазак у Србију био 72 сата, на критичним местима појавили у року од 16 сати.

Састанку су присуствовали директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић, в.д. директора Републичке дирекције за воде Наташа Милић, покрајински секретар за пољопривреду водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић и директор ЈВП „Воде Војводине“ Славко Врнџић.

Према подацима „Вода Војводине“, ванредна одбрана од загушења ледом и даље се спроводи на 104,7 километара на Дунаву, док је редовна одбрана на снази на укупно 628,67 километара Дунава, Саве, Тисе и банатских водотока.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs