Вести


Одржана заједничка седница Покрајинског савета за запошљавање и Покрајинског социјално-економског савета

Нови Сад , 12. фебруар 2014.
-A A +AОдржана заједничка седница Покрајинског савета за запошљавање и Покрајинског социјално-економског савета.

Нови Сад , 12. фебруар 2014. .

У Скупштини АП Војводине одржана је заједничка седница Покрајинског савета за запошљавање и Покрајинског социјално-економског савета, којом је председавао покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин. На седници је размотрен предлог Покрајинског акционог плана запошљавања у Аутономној Покрајини Војводини за 2014. годину и извештај о раду Покрајинског секретаријата за привреду за 2013. годину.
Како је истакнуто, Покрајински акциони план запошљавања представља основни инструмент спровођења активне политике запошљавања на територији АП Војводине у овој години. Њиме се дефинишу циљеви и приоритети политике запошљавања и утврђују програми и мере које ће се реализовати у циљу одрживог повећања запослености. Приоритети ових мера су очување постојећих и подршка остварању нових радних места, веће улагање у људске ресурсе побољшањем образовања и обука и промовисање социјалне инклузије и једнаких могућности на тржишту рада.
Према подацима представљеним у Акционом плану, укупан број незапослених лица на евиденцији НСЗ у децембру 2013. године у АП Војводини је 199.770 лица, што је за 1.186 лица мање у односу на децембар претходне године. Укупан број запослених према подацима Републичког завода за статистику из октобра 2013. у Војводини је 612.516 лица, што представља повећање за 31.086 лица, односно 5,3 одсто више у односу на исти период у 2012. Акциони план садржи и упоредне податке неопходне за исказивање параметара који би могли утицати на побољшање политике запошљавања, попут старосне и образовне структуре незапослених, незапослености жена и слично.
,,Да би започели реализацију политике запошљавања, морамо усвојити овај план и иницирати да и локалне самоуправе усвоје своје планове, како би се могло активно утицати на побољшање стања у овој сфери. Покрајински секретаријат за привреду ће и у овој години водити истоветну политику запошљавања и имамо намеру да и у 2014. запослимо око 4000 људи као што је то учињено претходне године, кроз мере самозапошљавања, отварања нових радних места и удруживањем средстава са локалним самоуправама. Са локалним механизмима суфинансирамо четири програма: стручну праксу (волонтерски статус), јавне радове, обуке у професионалним и радним вештинама и приправничке програме у приватном сектору“, истакао је покрајински секретар Мирослав Васин.
Након дискусије на тему Акционог плана запошљавања, на исти је дато позитивно мишљење од стране ПСЕС и Покрајинског савета за запошљавање. Следећи корак је упућивање овог документа на седницу Владе АПВ наредне недеље када се очекује његово усвајање. Намера је да се по усвајању Плана о томе известе и локалне самоуправе како би се у наредном периоду приступило креирању конкурса за запошљавање и спровела реализација активних мера запошљавања.
Друга тачка Заједничке седнице је излагање Мирослава Васина на тему Извештаја о раду за период од јануара до децембра 2013. године Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, при чему је покрајински секретар изложио све релевантне чињенице о активностима у области привреде, туризма, запошљавања, родне равноправности, саобраћаја, социјалног дијалога. Васин је изнео и значајне параметре који се тичу економског положаја Војводине према најновијим подацима Завода за статистику Републике Србије објављеним 31. октобра 2013. године, из којих се види да је АП Војводина сврстана у развијене регионе у Републици. Такође, анализом свих спољнотрговинских показатеља, извоза, увоза, структуре, нивоа дефицита и друго, јасно је показано да Војводина има најповољнији положај у односу на остале регионе.
По окончању заједничке седнице, уследила је 9. Седница Покрајинског социјално економског савета, на којој је разматран Предлог одлуке о додели средстава социјалним партнерима за 2014. годину. Реч је о додели финансијских средстава социјалним партнерима – чланицама Покрајинског социјално-економског савета, у укупном износу од 2,1 милион динара, и то по 700.000 динара Савезу самосталних синдиката Војводине, Покрајинском одбору Уједињених гранских синдикатa „Независност“ и Унији послодаваца Војводине. Средства се додељују у сврху подизања укупних капацитета социјалних партнера за њихово учешће у трипартитном социјалном дијалогу на покрајинском нивоу и на нивоу локалних самоуправа, као и социјалног дијалога на нивоу привредних субјеката на територији Војводине.


Извор: Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs