Вести


Одржана конференција о културном наслеђу у законодавству Европске уније

Нови Сад , 17. јун 2013.
-A A +AОдржана конференција о културном наслеђу у законодавству Европске уније.

Нови Сад , 17. јун 2013. .

Нови Сад, 17. јун 2013. - „Културно наслеђе у законодавству Европске уније и сарадња са осталим европским државама" била је тема данашње конференције у  Скупштини АП Војводине, која је окупила представнике бројних културних институција, који су искористили прилику да се упознају са формално-правним оквирима Закона о културном наслеђу Европске уније. У име Владе АП Војводине и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, учеснике скупа поздравио је ресорни секретар Славиша Грујић. Он је нагласио да је данашње предавање о законодавству Европске уније о културном наслеђу, засновано на Протоколу, који је Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање потписао прошле године са италијанском регијом Умбрија, у коме се подразумевају законодавне форме, које обе стране морају да поштују.На основу тог Прокола постављена је изложба „Хуманизам и ренесанса у централним Апенинима - паралеле" у Галерији Матице српске у Новом Саду. По речима секретара Грујића, потписивањем Протокола, показали смо да можемо удовољити задатим критеријумима, чиме су отворена врата за сарадњу у култури са другим земљама чланицама Европске уније. Говорећи о потписаном Протоколу, Славиша Грујић је подсетио да је њиме обухваћена сарадња италијанских  партнера са Покрајинским заводом за заштиту споменика културе приликом конзервације и рестаурације културних добара и размена стручњака и сарадника из ових области. Јасно је, истакао је Грујић, да желимо да идемо у сусрет европским регулативама и законима.

Директор Територијалног пакта централних Апенина Илијас Тасијас истакао је добру сарадњу италијанских и српских институција, наглашавајући професионалност у раду и стручан однос институција културе, које су испуниле све што је законом прописано, због чега је Протокол о сарадњи не само потписан, већ се и реализује. Јасно је да култура нема границе, али културно и национално балго имају и зато се сви ми, како чланови ЕУ тако и они који то тек треба да постану, морамо придржавати законских регулатива.
О сарадњи Галерије Матице српске са партнерима из Италије, говорила је Тијана Палковљевић, управница Галерије Матице српске. Она је рекла да је у сваком послу важно имати партнере за сарадњу, подсетивши да су приликом потписивања Протокола о сарадњи са Италијом, иза Галерије Матице српске стали Министарство за културу и информисање, као и Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање. Осим подршке, која је важна у реализацији, неопходно је познавати и међународно право о културном наслеђу, националном благу и културној баштини.


Детаљно излагање о културном наслеђу у легислативи Европске уније и сарадњи међу европским државама изнела је проф. Алесандра Ланћоти са Правног факултета Универзитета у Перуђи (Италија). Професорка Ланћоти је објаснила да је „европска заједница 90-их година почела да се интересује за очување историјског и уметничког блага својих држава чланица ради спречавања нелегалне трговине и извоза културних добара, захваљујући иницијативи држава, углавном из Југоисточне Европе, које су изразиле страховање да би стварање заједничког европског тржишта и укидање граница између држава чланица, могло да угрози њихово национално културно наслеђе. Према закону Европске уније, културна добра имају исти статус као било која «роба» зато што имају економску вредност и стога могу слободно да се крећу широм територије ЕУ, на основу принципа слободног кретања који је успостављен споразумима Европске уније. Институције Европске уније су одлучиле да ускладе национално законодавство држава чланица које различито регулишу ограничења када је реч о трговини културним добрима: законодавства јужних европских држава, попут Италије и Грчке, имају строжи приступ у заштити културних добара, док северне европске земље имају много слободнији приступ, тако да у њима постоји велико и релативно слободно међународно тржиште уметничким делима".

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs