Вести


Одржана конференција „Трансформисање јавних медијских сервиса југоисточне Европе на путу ка ЕУ“

Нови Сад , 04. децембар 2015.
-A A +AОдржана конференција „Трансформисање јавних медијских сервиса југоисточне Европе на путу ка ЕУ“.

Нови Сад , 04. децембар 2015. .

Конференција „Трансформисање јавних медијских сервиса југоисточне Европе на путу ка ЕУ“ са посебним освртом на однос према мањинским заједницама и цивилним друштвима одржана је данас у Хотелу Парк у Новом Саду. Организатори скупа су Радио- телевизија Војводине и Дојче Веле академија, а у уводном делу присутнима су се обратили покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић и генерални директор Радио- телевизије Војводине Срђан Михајловић.
Поздрављајући госте, као и домаћине скупа, у име Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање Славиша Грујић је рекао да посебност покрајинског јавног сервиса је у томе што емитује програм на десет језика и као такав спада у врло ретке и специфичне јавне сервисе и у Европи.
„Јавни сервис Војводине је изузетно важан, на првом месту због информисања грађана Покрајине, поготово данас, када се морају поштовати стандарди и норме Закона о информисању,“ рекао је у уводном делу секретар Грујић и подсетио да „наш јавни сервис је телевизија са неколико проблема. Иако бележе константан раст како гледаности, тако и слушаности, иза чега стоји само професионалан однос, намеће се проблем њеног финансирања, односно, претплате, чија висина још није дефинисана. Са друге стране подсетићу да је зграда нашег јавног сервиса уништена приликом бомбардовања 1999. године и да она не ради у свом простору. Техничко-технолошка опремљеност није за похвалу, а ако узмемо да направимо паралелу између Радио-телевизије Србије, чија зграда је након бомбардовања обновљена и торањ на Авали поправљен, онда уочавамо разлику. У протеклим годинама, тражила су се решења за ове проблеме, јер грађани Војводине заслужују то да имају, а и РТВ треба да има свој дом. Будућност Јавног сервиса Војводине не зависи само од нас, људи из покрајине, већ и од Републике, интереса локалне самоуправе...и на крају саме европске заједнице. Зато је данас овај скуп на којем ће се разматрати улога јавних сервиса, однос према мањинским заједницама и цивилном друштву изузетно важан, како би се на основу размене знања, искуства дошло до потребних закључака и решења у њеном даљем развоју“ закључио је секретар Грујић.
По речима генералног директора Срђана Михајловића, пред применом Закона о јавним медијским сервисима, треба да видимо начине њиховог финансирања, како би смо се вратили у токове сигурног прилива средстава.
„Демократија по својој дефиницији и природи је динамичан процес права, промена и преображаја, а ако се присетимо да је јавни сервис четврти стуб демократије, јасно је да и ми подлежемо тим променама“, истакао је Михајловић и додао да “ у свему томе стоји одговорност, значај и капацитет јавних сервиса. Наше постојање је основ онога, због чега смо ту, а то је да одговоримо на питања грађана, који чине нашу гледаност и слушаност и пред њима свима смо ми одговорни. У 21. веку, времену скоро свакодневних техничко- технолошких промена, потребно је да кренемо и ми сви ка путу и стандардима Европске уније и њиховим позитивним примерима. Који су то елементи потребни и који су то позитивни примери, сазнаћемо данас“ закључио је у свом излагању Срђан Михајловић.

О трансформацији јавних медијских сервиса у Југоисточној Европи на путу ка Европској унији “од државних медија у јавни сервис” говорили су Кристијан Шнајдер, Mitteldeutscher Rundfunk (Немачка), Adelheid Feilcke, Дојче Веле (Немачка), Тибор Богнар, МТВА (Мађарска), Наталија Горсцак, РТВ СЛО (Словенија), модератор је био Динко Грухоњић, НДНВ .
На панел дискусији “Европски стандарди јавних медијских сервиса?” излагали су Оливер Вујовић SEEMO (Аустрија), Дубравка Валић, НСНС (Србија), Volker Grassmuck, Leuphana Universitaet (Немачка), Patrik Leusch, Дојче Веле (Немачка), домаћин је била Бранкица Петковић, Мировни институт.
“Медији и НВО као партнери за учешће?” била је тема о којој су говорили Изабела Кисић, хмељ (Србија) / ТБЦ /, Александар Братковић, ЦРНПС (Србија), Анита Митић, Иницијатива (Србија), Маја Стојановић, ГИ (Србија) / ТБЦ, модератор је била Клара Крањц, РТВ .
На тему “Мањине у медијима” говорили су Бранкица Петковић, Мировни институт (Словенија), Данијела Драстата, ХРТ (Хрватска), Атила Мартон РТВ (Србија), Милан Добричић РТС (Србија), Рамунас Јанушаускас, Делегација ЕУ у Србији, Наталија Горсцак, РТВ СЛО И Филип Славковић, Дојче Веле су били модератор.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs