Вести


Одржана манифестација „700 година Врдника – подсећање на прошлост и поглед у будућност“

Нови Сад , 13. децембар 2015.
-A A +AОдржана манифестација „700 година Врдника – подсећање на прошлост и поглед у будућност“.

Нови Сад , 13. децембар 2015. .

У Хотелу „Термал“ у Врднику синоћ је свечаном академијом одржана манифестација „700 година Врдника – подсећање на прошлост и поглед у будућност“, коју је организовало Удружење грађана за промоцију Фрушке горе „Шарене таљиге“. Поводом овог јубилеја и као подршка у реализацији бројних пројеката у овом месту, које припада Општини Ириг, покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић присуствовао је манифестацији, на којој му је уручена повеља почасног грађанина Врдника.

Захваљујући се на указаној части ресорни секретар је рекао да је Врдник место, препознатљиво на свим историјско- културолошко-туристичким мапама у које вреди улагати. „Као један од најважнијих пројеката, чије реновирање је у току јесте врдничка Касина, значајан објекат индустријског наслеђа, поред које ће се на пролеће наћи и споменик рудару, као сећање на оно што је Врдник некада био и по чему се надалеко памти. Један од већих пројеката, на којем се тренутно раде археолошко истраживачке анализе, испитивањем путем сонде тла јесте Врдничка кула, која датира из 1315. године и колико се по првим налазима види ради се о врло озбиљном задатку, који ће нам много тога новог и великог открити када је наша културна баштина у питању. Кућа Милице Стојадиновић- српкиње је ту и наша добра намера је да је откупимо и заштитимо у спомен наше песникиње. Врдник, као право рударско место, где је радило хиљаде и хиљаде људи, и у архитектонском смислу оправдао је своје постојање, изградњом колонија за становање рудара. Данас ми покушавамо и да преко међународних заједница путем индустријског наслеђа заштитимо бар неке од тих кућа. За све поменуте пројекте лако отварамо разговоре, јер место које има Бању „Термал“ и све што она нуди јесте нешто што ствара предност и отвара могућности да овде, где има потенцијала и за културу, туризам, спорт и културно наслеђе улажемо и даље“ закључио је у свом излагању секретар Грујић.

У име Општине Ириг обратио се председник Стеван Казимировић , који је истакао значај данашњег јубилеја, уз напомену да се са тим мало која општина у Војводини може поносити, нарочито када се зна колико је Врдник значио кроз све те векове.

Председница Месне заједнице Врдник Александра Олчан- Петровић поздравила је присутне, уз кратак осврт на историју и развој овог фрушкогорског места, да би на крају излагања уручила повељу секретару Грујићу.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs